ΟΗΕ: Η Αλ Κάιντα πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος

ΟΗΕ: Η Αλ Κάιντα πιο επικίνδυνη από το Ισλαμικό Κράτος

Τη δυναμική της τρομοκρατίας και των δικτύων τρομοκρατικών οργανώσεων αναλύει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ο ISIS βρίσκεται σε φθίνουσα τροχιά, ενώ αντιθέτως η Αλ Κάιντα παραμένει ισχυρή, επικίνδυνη και διευρύνει το πεδίο δράστης της, επωφελούμενη από τη συγκέντρωση δυνάμεων στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και παράλληλα την υποχώρησή του, που δίνει χώρο σε άλλες μικρότερες αλλά διασυνδεδεμένες ομάδες.

Το παγκόσμιο δίκτυο της αλ Κάιντα παραμένει «εντυπωσιακά ανθεκτικό» και πιο επικίνδυνο σε κάποιες περιοχές από το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ερευνητές του ΟΗΕ.

Η έκθεση των ερευνητών, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εξηγεί επίσης ότι η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, με έδρα την Υεμένη, χρησιμεύει ως επικοινωνιακό κέντρο για όλο το τζιχαντιστικό δίκτυο.

Διαφήμιση

«Οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα εξακολουθούν να εκπροσωπούν τη βασική τρομοκρατική απειλή για κάποιες περιοχές, όπως η Σομαλία και η Υεμένη»

, αναφέρει η έκθεση.

Στη Δυτική Αφρική ή στη Νότια Ασία οι οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τους μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, «καθώς προς το παρόν αυτοί δεν είναι σε θέση να βρεθούν σε κυρίαρχη θέση».

«Τα κράτη μέλη εκτιμούν ότι είναι πιθανό οι επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη να μεταφέρονται σε άλλες εμπόλεμες περιοχές στη Δυτική Αφρική και το Σάχελ»

τονίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, κάποιες οργανώσεις που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή την αλ Κάιντα ενδέχεται να αλληλοϋποστηρίζονται σε κάποιες περιοχές, γεγονός που εγείρει νέες απειλές.

Διαφήμιση