Το πλαίσιο της επόμενης ημέρας σκιαγράφησε με σαφήνεια ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη όπου θα συναντήσει την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.
Ο Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι μετά το πρόγραμμά, χρειάζεται να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «Δεν θα υπάρξουν άλλα μνημόνια». Ο επίτροπος χρησιμοποίησε για ακόμη μια φορά την έκφραση “επιστροφή στην κανονικότητα”, την οποία προσδιόρισε ως την “κλασική διαδικασία” του ευρωπαϊκού εξαμήνου, σ αυτή που υποβάλλονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφερόμενος στην πρόσθετη επιτήρηση, την περιόρισε μόνο στην εφαρμογή συμπεφωνημένων μακρόπνοων μνημονιακών πολιτικών.
Συνεπώς με αυτό τον τρόπο ο Πιερ Μοσκοβισί επιτυγχάνει να ικανοποιήσει τόσο την ελληνική κυβέρνηση, που ζητά επιμόνως δηλώσεις πολιτικής στήριξης και κάλυψης από την Κομισιόν και τον ESM που επιμένει στην ανάγκη να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ότι και στις υπόλοιπες χώρες που εξήλθαν από δικά του προγράμματα στήριξης.
«Αυτό που επιθυμώ είναι μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα να γίνει και πάλι, σε οικονομικούς όρους, μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Οι οικονομικές πολιτικές της Ελλάδας θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας συντονισμού που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επειδή πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος, χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάλληλη μορφή εποπτείας μετά το πρόγραμμα. Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα υπάρξουν άλλα ‘μνημόνια’ – και με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα εφαρμοστούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη για λιτότητα»,
είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ λέει για την ελληνική κρίση,
«τώρα, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα το φως στην άκρη του τούνελ»
, χαρακτηρίζοντας «καλό οιωνό» την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
«Έχουμε κάθε λόγο να ελπίζουμε και να αναμένουμε ότι η τελική αξιολόγηση θα προχωρήσει εξίσου ομαλά»,
Υπογραμμίζει ότι η διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη ξεκινήσει και εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει η Ελλάδα, μετά το πρόγραμμα, «μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα».
«Τώρα είναι η ώρα για μια τελική προσπάθεια για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία και να στραφούμε προς ένα πιο ήρεμο και φωτεινό μέλλον»,
προσθέτει.
Όπως λέει, έχει «πολύ καλή» συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, με τη χαρακτηριστική φράση, «πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, μαζί».
Σε σχέση με την Ευρώπη, ο Επίτροπος Οικονομικών μιλά για το «σταυροδρόμι» στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ με την πρόσθετη επισήμανση ότι «πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά την κατεύθυνση» που αυτή θα πάρει. Και προτείνει τη λήψη «φιλόδοξων αποφάσεων» για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης, αλλά και δικαιότερης ευρωζώνης.
Σημειώνει πάντως, «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει», ενώ δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητη η διαπίστωση του Επιτρόπου ότι, «τα λαϊκιστικά κόμματα ακμάζουν χάρη στην οικονομική ανασφάλεια».