Στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας, υπό τον μανδύα των ΗΠΑ, να χαλιναγωγηθεί η προβοκατόρικη ρητορική και οι μαξιμαλιστκές βλέψεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, εντάσσονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου που εγκαλούν την Άγκυρα.
Η Αίγυπτος προειδοποίησε την Τουρκία εναντίον οποιασδήποτε παραβίασης των οικονομικών δικαιωμάτων που έχει στην ανατολική Μεσόγειο βάσει της συμφωνίας καθορισμού θαλάσσιων συνόρων που υπέγραψε το 2013 με την Κύπρο και η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή για κοιτάσματα αερίου.
Η επίσημη τοποθέτηση της Αιγύπτου για θέμα που άπτεται και της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί σαφή ένδειξη πρώιμης ενεργοποίησης της Μεσογειακής Συνεργασίας, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και υποστηρίζεται παρασκηνιακά από το νέο στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.
Η ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος αερίου Ζορ το 2015 έχει προκαλέσει μια κούρσα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που πιστεύεται ότι κρύβει μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε να προβάλλει αντιρρήσεις για τη συμφωνία του 2013, όταν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αρχίσει σύντομα εργασίες εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον κάθε προσπάθειας να αμφισβητηθεί η συμφωνία του 2013 και δήλωσε ότι αυτή έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ο Αμπού Ζέιντ προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να παραβιασθούν ή να μειωθούν τα δικαιώματα της Αιγύπτου σ’ αυτή την περιοχή»,
αναφέρεται στη δήλωση και προστίθεται ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια «απορρίπτεται και θα αντιμετωπισθεί».
Η αιγυπτιακή, άμεση αντίδραση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αντικατοπτρίζει τη γενικότερα αρνητική ατμόσφαιρα που διέπει τις σχέσεις Αγκυρας και Καΐρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η ενεργειακή διάσταση συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Αίγυπτος ήδη εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, και έως αυτήν τη στιγμή τα πλέον προσοδοφόρα ενδέχεται να είναι αυτά που βρίσκονται ένθεν και ένθεν της οριογραμμής των δύο χωρών.