Η Ελλάδα στις αγορές: Δανείστηκε 3 δισ. με 3,5%

Η Ελλάδα στις αγορές: Δανείστηκε 3 δισ. με 3,5%

Επιτυχής, με χαμηλό επιτόκιο 3,5% ήταν η έκδοση 7ετού ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, αν και υπερκαλύφθηκε μόλις κατά 1,3 φορές, επίπεδο που θεωρείται ικανοποιητικό δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις αγορές.

Τελικώς το προσφερόμενο ποσό φαίνεται να διαμορφώνεται στα 7 δις. ευρώ με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Όσον αφορά στο επιτόκιο, διαμορφώνεται στο 3,5% και ενώ το επιτόκιο αναφοράς κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών λίγο μετά τις 11 σήμερα το πρωί ήταν στο 3,75%. Από τους διοργανωτές της έκδοσης, το εγχείρημα χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο ειδικά αν ληφθεί υπόψη το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές.
Greece 7Y Chart
Χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές βρήκαν την ευκαιρία να μεταφέρουν κεφάλαια από τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου –η απόδοση των οποίων έχει πέσει πλέον στο 1%- στο 7ετές ομόλογο.

Διαφήμιση

Με αφορμή την ολοκλήρωση της έκδοσης, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αποτελεί απόδειξη ότι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά είμαστε σε θέση να το κάνουμε και κάτω από συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές».


Η έκδοση συμπίπτει, πάλι, με την επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επέμεινε στην προοπτική καθαρής εξόδου και επιστροφής της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή “κανονικότητα” με ένα είδος εποπτείας, μόνο επί των μνημονιακών πολιτικών και χωρίς νέο μνημόνιο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε τόσο στο ΑΠΕ όσο και μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαφήμιση