Παρέμβαση, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό κάνει η Βρετανία, η οποία, αν και εξωθεσμική καταδεικνύει με σαφήνεια το γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στα Βαλκάνια και το επίπεδο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, καθώς και τις επιπτώσεις που έχει το Brexit στη χάραξη πολιτικής στην περιοχή.
Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων, στη Μεγάλη Βρετανία, αποφάσισε να στηρίξει την ένταξη της πΓΔΜ στο NATO ακόμα και χωρίς επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας.
Η αντιπαράθεση Βρετανίας-Ρωσίας εντός και εκτός πλαισίων του NATO κλιμακώνεται διαρκώς, ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια ανάγονται πλέον σε καταλύτη για την υλοποίηση της στρατηγικής περιορισμού και χαλιναγώγησης της ρωσικής επιθετικότητας.
Σε διπλωματικούς όρους, η παρέμβαση της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Λόρδων αποτελεί μοχλό πίεσης, δεν δεσμεύει όμως την κυβέρνηση να πράξει αναλόγως, ενώ καθιστά σαφές -πέραν πάσης αμφιβολίας- ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία είναι για τη Βρετανία σημαντικότερη από την όποια εμπλοκή στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Η έκθεση με τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Λονδίνο πρέπει να στηρίξει την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και για να δείξει η βρετανική κυβέρνηση ότι παρά το Brexit συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της Ευρώπης.
Η επιτροπή συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, που ανέφερε ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει τη χώρα του ως σύμμαχο της Ελλάδας, ενώ αξιωματούχος του Foreign Office χαρακτήρισε στην κατάθεση του θετική την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια.
Η επιτροπή συστήνει συμπερασματικά ενθάρρυνση από το Λονδίνο των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, με επισήμανση των ευκαιριών για λύση και παροχή πρακτικής βοήθειας όπου είναι δυνατό.
Στην παράγραφο 43, ωστόσο, αναφέρεται: «Το ΗΒ θα έπρεπε να υποστηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Μακεδονία (sic) να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».
Η επιρροή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων επί της βρετανικής κυβέρνησης υπολείπεται της επιρροής σήμερα αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της.
Σε κάθε περίπτωση, το έντονο ενδιαφέρον του Λονδίνου για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το Λονδίνο έχει αναλάβει τη διοργάνωση της πέμπτης διάσκεψης για τις χώρες αυτές, τον προσεχή Ιούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014 – και της οποίας δε μετέχει η Ελλάδα.