Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδισμένοι στη νέα κυβέρνηση, παίρνουν το υπουργείο Οικονομικών

Οι Σοσιαλδημοκράτες κερδισμένοι στη νέα κυβέρνηση, παίρνουν το υπουργείο Οικονομικών

Ενισχυμένοι σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση “μεγάλου συνασπισμού” θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες καθώς, εκτός την αντικαγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εργασίας, ενώ επιτυχία θεωρείται και η αντικατάσταση του ακροδεξιού και δελφίνου της Μέρκελ Τόμας Ντε Μεζιέρ στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δυο χριστιανικά κόμματα και οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού, έπειτα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές και αφού είχε αποτύχει η προσπάθεια σχηματισμού πολυκομματικής κυβέρνησης “Τζαάικα”.

Διαβάστε  Τι κρύβει η συμφωνία για το προσφυγικό

Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνεται πως κατέκτησαν μια «μεγάλη νίκη» στις διαπραγματεύσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών. Η Welt επικαλείται πληροφορίες, κατά τις οποίες, νέος ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να αναλάβει δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς.

Διαφήμιση

Το SPD, με βάση όλες τις ενδείξεις, παίρνει επίσης και τα υπουργεία Εξωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.

Η Deutsche Welle μεταδίδει ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρόεδρος του CSU -αδελφού κόμματος του CDU της Άγκελα Μέρκελ- θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τον Τόμας Ντε Μεζιέρ, οι θέσεις του οποίοι κινούνταν και ξεπερνούσαν πολλές φορές τα όρια του ευρωσκεπτικισμού.

Διαβάστε  Γερμανία: Κυβερνητική κρίση reloaded

Πολιτικά, η παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στους σοσιαλδημοκράτες διευκολύνει τον Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να πετύχει την έγκριση της κυβερνητικής συμφωνίας από τα 450.000 μέλη του SPD, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Αν η βάση του SPD δώει τελικά το πράσινο φως, η Μέρκελ θα μπορέσει να διορίσει υπουργικό συμβούλιο και τα τρία κόμματα θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος, η Γερμανία θα έχει νέα κυβέρνηση έως το Πάσχα, περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε  Τα γερμανικά media εκθέτουν εν χορώ το CDU-CSU... όχι όμως τη Μέρκελ

Διαφήμιση