Γερμανία: Habemus κυβέρνηση

Γερμανία: Habemus κυβέρνηση

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού επιτεύχθηκε στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Spiegel, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Τα τρία γερμανικά κόμματα (CDU, CSU και SPD) κατέληξαν το πρωί της Τετάρτης στη γραπτή συμφωνία για το σχηματισμό και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Ερώτημα παραμένει η συμμετοχή ή μη του Μάρτιν Σουλτς στη νέα κυβέρνηση και τον ρόλο που θα επιλέξει για τον εαυτό του την επόμενη μέρα. Κομβικό ζήτημα είναι και το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο προΐσταται ο σκληροπυρηνικός δεξιός Ντε Μεζιέρ.

Διαφήμιση

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του, οι Σοσιαλδημοκράτες θα αναλάβουν το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το SPD παίρνει επίσης και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας.

Αντιθέτως, ευρύτατη φαίνεται πως είναι η αποδοχή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών, με το 61% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο υπουργείο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν απαντούν οι ψηφοφόροι του SPD (71%), αλλά και οι ψηφοφόροι των CDU και CSU (70%).

Μετά την δημοσιοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το SPD θα ζητήσει από τα περίπου 443.000 μέλη του να εγκρίνουν την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.

Διαφήμιση