Κινήσεις που συνάδουν με το σενάριο της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και της ταχείας ωρίμανσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ πραγματοποιεί η κυβέρνηση των Σκοπίων, καθώς μετά απο συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μετονομασία της εθνικής οδού και αεροδρομίου, ως κίνηση καλής θέλησης και ένδειξη εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού, ενώ ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποδεχθεί ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Με τον τρόπο αυτό ο Ζόραν Ζάεφ συναινεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς απαντά στις δημόσιες τοποθετήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τη γλώσσα που θα εκφωνείται η ονομασία και άλλα, μείζονος σημασία ζητήματα.
Αν και πολλά μέτωπα μένουν ανοιχτά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ ανοίγουν το δρόμο για την ταχύτερη επίτευξη λύσης για το ονοματολογικό, ωστόσο, ενδέχεται να αποτελούν και παγίδα για την αποσύνδεση του ονοματολογικού από το εθνικό και το γλωσσικό, ζητήματα που υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ επιχείρησε να θέσει εκτός συζήτησης, προκαλώντας την αντίδραση του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι ανακοινώσεις του Ζόραν Ζάεφ έγιναν λίγο μετά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση σε βάρος του Σκοπιανού Πρωθυπουργού για την πολιτική που ακολουθεί στο ονοματολογικό.
To VMRO με αφορμή την συνέντευξη Κοτζιά κατηγόρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για μυστική διπλωματία σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.
Διευκρινήσεις για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πΓΔΜ, έδωσε ο επίτροπος διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν στο ΑΕΠ, ενώ είχε δεχθεί συστάσεις από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για “επαναλαμβανόμενα ατοπήματα” καθώς επιμένει να αποκαλεί την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.
«Σε πρώτη φάση δεν τίθεται λόγος για ένταξη της πΓΔΜ ακόμη στην Ε.Ε., αλλά για αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων»
απάντησε ρητά ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ «αν λυνόταν το ονοματολογικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες, η πΓΔΜ θα πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στη Ε.Ε;».
Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης της Ε.Ε.) και κατά συνέπεια υπεύθυνος της στρατηγικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων ανέφερε πως δεν είναι το μόνο και πως τα Σκόπια έχουν και άλλα πολλά θέματα να λύσουν.
«Η πΓΔΜ πρέπει να ανταποκριθεί σε μία μεγάλη λίστα από προϋποθέσεις και μεταρρυθμίσεις που στην ουσία είναι εσωτερικές υποθέσεις, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης, η νομοθεσία της σχετικά με τις μυστικές υπηρεσίες της, αλλά και στο τομέα των ΜΜΕ. Η λίστα είναι μεγάλη. Τον πακέτο είναι μεγάλο και έχουν πολύ δουλειά να κάνουν πριν από μια υποτιθέμενη ένταξη»
τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χαν.