Απόφαση να αναστείλει για μερικά 24ωρα την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έλαβε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου χρέους, λόγω του παγκόσμιου κύματος ρευστοποιήσεων που πλήττει τα χρηματιστήρια, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ και της ανησυχίας υιοθέτησης πιο επιθετικής πολιτικής αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.
Αν και η έξοδος της Ελλάδας είχε προγραμματιστεί με 7ετές ομόλογο συνολικής αξίας 3 δισ., ποσό σχετικά μικρό για έκδοση κρατικών ομολόγων, εν τούτοις τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην περιοχή αυξημένου ρίσκου, παρά το γεγονός ότι οι αποδώσεις υποχωρούν.
Οι συνθήκες όμως που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα στη Wall Street και διαχέονται σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο ανόδου των αποδόσεων, εξέλιξη που θα υπονομεύσει το στόχο της εξόδου και θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο για την Ελλάδα, υποσκάπτοντας την προοπτική “καθαρής εξόδου” από το Μνημόνιο.
Με την επίσημη ανακοίνωση του σχήματος που θα «τρέξει» την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura να προχωρήσουν στη διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο χρηματιστήριο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η συναλλαγή αναμένεται να ξεκινήσει και να τιμολογηθεί στο κοντινό μέλλον υπό την αίρεση των συνθηκών στην αγορά».
Η χθεσινή κατακόρυφη πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά και το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις ξένες αγορές, δεν δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για να γίνει και επίσημα η έξοδος οπότε το εγχείρημα αναβάλλεται «μέχρι νεωτέρας».
Πάντως, στο ελληνικό «στρατόπεδο» επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά την αναταραχή στις αγορές, η ελληνική έκδοση θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος είναι η έκδοση να υπερκαλυφθεί αρκετές φορές –το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει 3 δισ. ευρώ- και η απόδοση να περιοριστεί κάτω από το 3,5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό των 3 δισ. ευρώ που θα αντληθεί θα διοχετευθεί στο σύνολό του για τη δημιουργία του ταμειακού αποθεματικού το οποίο στόχος είναι να ανέλθει στα 18-19 δισ. αποτελώντας τη δικλείδα ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους για έως και δυο χρόνια χωρίς πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.