Πρόσθετα στοιχεία από την Τουρκία για τον δεύτερο Κούρδο ζητά το Συμβούλιο Εφετών

Πρόσθετα στοιχεία από την Τουρκία για τον δεύτερο Κούρδο ζητά το Συμβούλιο Εφετών

Κινήσεις που δείχνουν προσπάθεια εδραίωσης σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την Τουρκία κάνει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς ο τριμελές Συμβούλιο Εφετών ζητά πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει για την έκδοση του δεύτερου Τούρκου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί για τρομοκρατία.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την επίσκεψη στην Ελλάδα κλιμακίου του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας και φαίνεται ότι αποτελεί προοίμιο προσπάθειας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, που θα μπορούσε στο απώτερο μέλλον να οδηγήσει σε νέα απόφαση του Αρείου Πάγου που θα χαρακτηρίζει ασφαλή την Τουρκία και επαρκή την τουρκική Δικαιοσύνη, μετά την ολοκλήρωση του πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι τα δύο εντάλματα έκδοσης που έχουν σταλεί από την τουρκική Δικαιοσύνη είναι ασαφή και ζήτησε «συμπληρωματικές πληροφορίες ως προς τα στοιχεία των πράξεων» προτού εκδώσει την απόφασή του, αναβάλλοντας τη διαδικασία έκδοσης για τις 6 Μαρτίου.

Διαφήμιση

Με το ένα ένταλμα ζητείται η έκδοση του 48χρονου για «ένταξη σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και με το άλλο για «δολοφονία με σχεδιασμό», χωρίς όμως, όπως είπε και η εισαγγελέας, να περιγράφεται ο ακριβής ρόλος του (ηθικός αυτουργός, φυσικός, απλός κλπ) πέρα από τη γενικότερη συμμετοχή του στην οργάνωση.

Οι μάρτυρες που τάχθηκαν υπέρ του 48χρονου Κούρδου ήταν ο πρώην βουλευτής και υπουργός Δημήτρης Στρατούλης, το μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ Γεώργιος Χαρίσης, το πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παύλος Αντωνόπουλος και μία γυναίκα από την Τουρκία, η οποία κατέθεσε ότι παλαιότερα τα αδέλφια της είχαν φυλακιστεί και είχαν υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία.

Όπως είπαν, κατά την εξέτασή τους οι μάρτυρες, οι διώξεις σε βάρος του 48χρονου είναι πολιτικές και πως αν εκδοθεί στην Τουρκία θα υποστεί βασανιστήρια και θα κινδυνεύσει η ζωή του.

Ο Τούρκος κουρδικής καταγωγής υποστήριξε ότι έχει φυλακιστεί για 10 χρόνια στην Τουρκία για την πολιτική δράση του. Όπως είπε κατά την κράτησή του, υπέστη ηλεκτροσόκ, φάλαγγα στα πόδια, εικονικούς πνιγμούς και ξυλοδαρμούς.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών να εκδοθεί ο πρώτος από τους εννέα, ο 60χρονος Μεχμέτ Ντογκάν, καθώς ήδη είχε χαρακτηριστεί πολιτικός πρόσφυγας από τη Γαλλία, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης του 1951.

Οι δικαστές που υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, έκριναν ότι εάν εκδοθεί στην Τουρκία ενδέχεται να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, καθώς οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα.

Διαφήμιση