Παρέμβαση Ερντογάν στην πΓΔΜ, σε ρόλο μαριονέτας του Πούτιν

Παρέμβαση Ερντογάν στην πΓΔΜ, σε ρόλο μαριονέτας του Πούτιν

Κίνηση, ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας να εμπλακεί στις εν εξελίξει διαδικασίες ανακατάταξης ισορροπιών στα Βαλκάνια, πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σε σύνοδο βαλκάνιων μεταναστών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της πΓΔΜ στο ζήτημα του ονοματολογικού.

Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν ερμηνεύεται τόσο στο πλαίσιο της προσπάθειας επίδειξης των βαλκανικών βραχιόνων της Τουρκίας προς την ΕΕ, όσο και υπό την πίεση της ρώσικης επιρροής, καθώς το Κρεμλίνο δεν θέλει να τελεσφορήσει η διαδικασία καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την πΓΔΜ στο NATO και την ΕΕ.

Την ίδια περίοδο που η ελληνική διπλωματία επιχειρεί να περιορίσει τις έξωθεν παρεμβάσεις και να διαμορφώσει πεδίο για διμερείς συζητήσεις.

Διαφήμιση

«Η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της “Μακεδονίας” (σ.σ. ΠΓΔΜ) στο συγκεκριμένο ζήτημα απλώς επειδή η Ελλάδα δεν έχει δίκιο σε αυτή την περίπτωση»

είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο της πΓΔΜ TV NOVA.

Πρόσθεσε δε ότι οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και πΓΔΜ είναι αδελφικοί και ότι το τουρκικό κράτος θα στέκεται πάντα δίπλα στη μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι από τους κορυφαίους επενδυτές στην πΓΔΜ έχοντας ήδη εξαγοράσει το αεροδρόμιο, ενώ η αλβανική μειονότητα στη χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική, γεγονός που επιτρέπει στην Τουρκία να παίζει το θρησκευτικό χαρτί, όπως έχει πράξει κατ επανάληψη με την Αλβανία και στο Κόσοβο.

Διαφήμιση