Νέα στροφή Μέι στο hard Brexit, δε θέλει συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση

Νέα στροφή Μέι στο hard Brexit, δε θέλει συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση

Νέα τροπή λαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit καθώς πριν από λίγη ώρα η πρωθυπουργός της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η χώρα της δεν επιθυμεί την παραμονή της σε τελωνειακή ένωση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κίνηση επιδέχεται πολλών ερμηνειών καθώς εν μέρει βοηθάει στην απεμπλοκή ενός δύσκολου κεφαλαίου και επισπεύδει τον χρόνο επίτευξης συμφωνίας, παράλληλα επαναφέρει στο προσκήνιο τη στρατηγική hard Brexit.

Πρόκειται για την πρώτη τόσο ξεκάθαρη απόρριψη από πλευράς της Ντάουνινγκ Στριτ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας σε τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.

Διαφήμιση

«Δεν είναι πολιτική μας η παραμονή στην τελωνειακή ένωση»

ανέφερε επίσημη πηγή του πρωθυπουργικού γραφείου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Τερέζα Μέι βρίσκεται υπό πίεση, καθώς απειλείται διάσπαση εντός του κυβερνώντος, κεντροδεξιού Συντηρητικού Κόμματος, του οποίου ηγείται, μεταξύ ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών, με τους πρώτους να επιθυμούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση δεσμών με την Ε.Ε. και τους δεύτερους να θέλουν να κόψουν το συντομότερο δυνατό όλα τα «σκοινιά» τα οποία δένουν τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία με το μπλοκ των υπόλοιπων 27 χωρών.

«Εκείνο που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές εμπορικές ρυθμίσεις με την Κίνα και άλλες χώρες ανά τον κόσμο όταν θα εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση»

δήλωσε η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η καθαρή κατάθεση της σχετικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης έρχεται μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση πληροφοριών στους Financial Times, οι οποίοι, επικαλούμενοι κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημείωναν ότι το Η.Β. διαπραγματεύεται μυστικά παραμονή στην τελωνειακή ένωση των ευρωπαϊκών χωρών μετά το Brexit.

Διαφήμιση