Το μήνυμα Τσαβούσογλου σε Ελλάδα-ΕΕ με τη συνέντευξη στην “Καθημερινή”

Το μήνυμα Τσαβούσογλου σε Ελλάδα-ΕΕ με τη συνέντευξη στην “Καθημερινή”

Συνέντευξη με στόχο να προωθήσει τη διαδικασία επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως δίαυλο και Λυδία λίθο των τουρκικών προθέσεων, παραχώρησε στην “Καθημερινή” ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κινούμενος μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απάντησε στον πρόεδρο της Γαλλίας, ότι η χώρα του δεν έχει βλέψεις για εδάφη άλλης χώρας.

Η ρητορική και τα θέματα που επιλέγει να εστιάσει ο Μελβούτ Τσαβούσογλου καταδεικνύουν στρατηγική διαπραγμάτευσης και όχι κλιμάκωσης της έντασης, ενώ ενδεικτική της προσπάθειας να αποτελέσει κίνηση καλής θέλησης και επίδειξη πολιτικής βούλησης είναι η έλλειψη αναφορών, στις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στα επεισόδια και στις εθνικιστικές αναφορές, στη συνέντευξη.

Σημαντικός, για την σωστή ερμηνεία, είναι και ο χρονισμός της συνέντευξης, καθώς ακολουθεί έξαρση εθνικιστικής ρητορικής στο εσωτερικό στην οποία οδήγησαν οι πιέσεις από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Διαφήμιση

Ο Μελβουτ Τσαβούσογλου, δεν προέβαλε εδαφικές διεκδικήσεις, αφήνοντας εκτός πλαισίου τις αξιώσεις που έχουν κατ επανάληψη εγερθεί από την Άγκυρα, για τα ελληνικά νησιά και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, μίλησε για ανοιχτά ζητήματα, εστίασε στην εκμετάλλευση της δυναμικής για επαφές υψηλού επιπέδου και στάθηκε περισσότερο στο Κυπριακό απ’ ότι στα ελληνοτουρκικά, σε επίπεδο διαφορών.

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματά μας εν μια νυκτί, ωστόσο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας χωρίς διάλογο»

αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υιοθετώντας μετριοπαθή στάση και προβάλλοντας ως μείζον θέμα τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς και την απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας «βαθύτατα απογοητευμένος» από την κρίση του ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στη συνέντευξή του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί και χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ως ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναγνωρίζει παράλληλα πως υπάρχουν καλοί και σταθεροί μηχανισμοί διαλόγου προκειμένου να διευθετηθούν τα διμερή προβλήματα και τονίζει πως η έμφαση πρέπει να δίνεται στη θετική ατζέντα και στην επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Όπως επισημαίνει επόμενος σταθμός των διμερών σχέσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μισό του 2018 στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει να διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα της διαδικασίας διαλόγου υψηλού επιπέδου» δηλώνει και προσθέτει πως η Τουρκία αναμένει τις ελληνικές προτάσεις για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του, υποστηρίζοντας πως όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο.

Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δηλώνει «βαθύτατα απογοητευμένος» με την απόφαση του Αρείου Πάγου.

«Αυτή η στάση των δικαστικών αρχών έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Η κρίση του Αρείου Πάγου για απόρριψη της έκδοσης των σκευωρών του πραξικοπήματος, αφήνει τους αυτουργούς δίχως τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων τους»

δηλώνει, προσθέτοντας πάντως πως

«με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον της Δικαιοσύνης στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί, όπως σημειώνει, «να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Σχετικά με το Κυπριακό, δηλώνει πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με βάση και την παράκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη, διανύει περίοδο περισυλλογής μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Επαναλαμβάνει την τουρκική θέση πως νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορεί να έχουν μια επιτυχία μόνο αν

«η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της» και συμπληρώνει πως δεν βλέπει πώς «μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον».

Υποστηρίζει μάλιστα πως

«νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στην αποτυχία».

Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απαντά «στο εγγύς μέλλον». Χαρακτηρίζει «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επαναλαμβάνει την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος ότι: «οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσθέτει επιπλέον πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».

Σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο. Επαναλαμβάνει ακόμη τη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τέλος, εκφράζει την άποψη πως υπάρχει κίνδυνος αύξησης των προσφυγικών ροών, αποδίδοντας την αιτία στην «πρόσφατη επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ» και επισημαίνει πως η Τουρκία έχει λάβει αναφορές για εκτοπισμό πολιτών από την περιοχή.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.