if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Επίθεση Κοτζιά σε Νίμιτς, προσέγγιση με Βαρθολομαίο

Σειρά εξελίξεων που δημιουργούν κλίμα έντασης στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, με αφορμή τη διακίνηση απόψεων της Ελλάδας προς την πΓΔΜ από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμτις.

Οι εντάσεις σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων και ενώ ακόμα διαμορφώνεται το πλαίσιο και εδραιώνεται η εμπιστοσύνη, είναι συνήθεις. Ωστόσο, υπό το φίλτρο της χρονικής στιγμής, που προηγείται μόλις μερικές ώρες από το συλλαλητήριο, θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως κίνηση αποφόρτισης του κλίματος που έχει εδραιωθεί στην κοινωνία.

Η πρόκληση έντασης στις σχέσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ θα μπορούσε να ενταχθεί και στη στρατηγική αναβάθμισης των διμερών διαπραγματεύσεων και υποβάθμισης της διαδικασίας μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Αν το περιστατικό ερμηνευθεί κάτω από το πολιτικό φίλτρο και με δεδομένη τη διογκούμενη κοινωνική αντίδραση, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της πολιτικής στάσης και διαχείρισης του κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα υπάρχει αρκετός χρόνος για την εξομάλυνση της κατάστασης και την επίτευξη βιώσιμης λύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς προέβη σε συστάσεις προς τον Μάθιου Νίμιτς θέτοντας όρια στο επίπεδο και τον τρόπο τέλεσης των διαπραγματεύσεων, που εξελίσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όπως προκύπτει από τις συστάσεις, που δημοσιοποίησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο ειδικός διαπραγματευτής υπερέβη τα όρια στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων, ενώ τις ερμήνευσε με τρόπο λανθασμένο. Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Μάθιου Νίμιτς μετά την επιστροφή του τελευταίου από τα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι:

«Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποια είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο»

Όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών,

«με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με τη μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως χαιρετίζει

«τη δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version