Το ΔΝΤ δίνει ώθηση για έξοδο στις αγορές, ωριμάζει και στη Γερμανία το reprofiling του ελληνικού χρέους

Το ΔΝΤ δίνει ώθηση για έξοδο στις αγορές, ωριμάζει και στη Γερμανία το reprofiling του ελληνικού χρέους

Τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα με τον πλέον επίσημο τρόπο του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιανουαρίου θα επιταχύνουν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του χρέους.

Παράλληλα, ο Μάρει επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος. Πρόσθεσε, δε, ότι πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί “καλά νέα” για την ελληνική κυβέρνηση καθώς στέλνει μήνυμα στις αγορές ότι και οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία μάλιστα αναγνωρίζει το ΔΝΤ και μάλιστα εκτιμά ότι θα επιταχύνουν τις διεργασίες.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Η κυβέρνηση στην "τέλεια καταιγίδα", αυτός είναι ο οδικός χάρτης εξόδου

Το Ταμείο, ωστόσο, όπως αναμενόταν δεν είναι ακόμα έτοιμο να εισέλθει στο πρόγραμμα αλλά επιζητεί την υλοποίηση των συμφωνηθέντων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του δικού του προγράμματος.

Το κλίμα, στην κατεύθυνση του reprofiling του ελληνικού χρέους, φαίνεται να ωριμάζει με επιταχυνόμενο ρυθμό από την αρχή του 2018, καθώς προπαρασκευαστικές κινήσεις υλοποιούνται και σε επίπεδο πολιτικο-κοινωνικών ζυμώσεων στη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αναλύσεις του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου και οι δηλώσεις του προέδρου του, που αναφέρονται στην αναγκαιότητα της απομείωσης και στην προοπτική αυτή να είναι γενναία και να υλοποιηθεί άμεσα.

Επίσης ιδιαίτερα θετική, πολιτικά, εξέλιξη είναι η άρνηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ να τοποθετηθεί επί της ουσίας των δηλώσεων του επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, για την ανάγκη παρατεταμένων μεταρρυθμίσεων, σε βάθος 10ετιας, στην Ελλάδα.

Διαβάστε  ΔΝΤ για ΗΠΑ: Ο Τραμπ υποσκάπτει τη μελλοντική σταθερότητα

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα σε 10 χρόνια από σήμερα.

Ο Μάρεϊ διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές ότι το Ταμείο δεν επιθυμεί να ανοίξει νέα πολιτικά μέτωπα με την Ελλάδα προσδιορίζει ως μοναδικό πεδίο ενδιαφέροντος την ελάφρυνση του χρέους και αποφεύγει τις “κακοτοπιές”.

Διαβάστε  Νέα συνάντηση για το ελληνικό χρέος στο Παρίσι

Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναριών που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλάισιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμμα κόκκινων δανείων».

Διαφήμιση