Σύνθετο προσδιορισμό ταυτότητας δέχθηκε ο Ντιμιτρόφ

Απομακρύνεται de facto ο κίνδυνος αλβανοποίησης της πΓΔΜ και διαχωρίζεται με εθνικό και φυλετικό τρόπο η "μακεδονικότητα".

Σύνθετο προσδιορισμό ταυτότητας δέχθηκε ο Ντιμιτρόφ

Υψηλούς τόνους που αναπαρήχθησαν από τα media με στόχο να αποτυπώσουν το πολιτικό σθένος στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό, υιοθέτησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενώ στην πραγματικότητα αποδέχθηκε δημοσίως, στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, τον σύνθετο προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας.

Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επιχείρησε να θέσει κόκκινες γραμμές στο θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, ζητήματα που δεν είχαν τεθεί δημοσίως στο τραπέζι, ενώ είναι άγνωστο αν η ελληνική πλευρά τα θέτει στο πλαίσιο του συμφώνου που προετοιμάζει.

Κάτι αντίστοιχο είχε πράξει μερικές ώρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θέτοντας κόκκινες γραμμές στη συνέντευξη που παραχώρησε, πριν την άφιξη του Μάθιου Νίμιτς, στην ΕΡΤ. Η επιλογή του Νίκου Κοτζιά να διατυπώσει δημοσίως τελικές θέσεις προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Νίκολα Ντομιτρόφ.

Διαφήμιση

Συνεπώς, σε διπλωματικό επίπεδο, οι “σκληρές” θέσεις και οι “κόκκινες γραμμές” όπως έχει αποδειχθεί από τις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο καταρρέουν, απλά η υπέρβασή τους έχει μεγαλύτερο κόστος. Εν προκειμένω, η κυβέρνηση της πΓΔΜ εισάγοντας το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας με τον τρόπο αυτό και χωρίς να έχει τεθεί από ελληνικής πλευράς, όπως δηλώνει και ο ειδικός μεσολαβητής, επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα: να ανατρέψει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και να ανοίξει διαπραγμάτευση επ αυτών των ζητημάτων.

Το σενάριο αυτό ισχυροποιείται από μια πιο προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς αναφέρεται στη γλώσσα προσδιορίζοντας τη “μακεδονική” ότι ανήκει στη “σλάβικη οικογένεια”.

«Κανείς, ούτε καν οι Ελληνες γείτονές μας, δεν μπορεί να σταματήσει το δικαίωμά μας, ή το δικαίωμα των συμπολιτών μου να είναι Μακεδόνες και να μιλούν τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών»,

δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά τη συνάντησή του με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ.

Διαβάστε  Ζάεφ: Είμαστε στα τελευταία λεπτά, συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Ο προσδιορισμός αυτός δημιουργεί αμέσως πεδίο διαπραγματεύσεων, καθώς ο προσδιορισμός της Μακεδονικής γλώσσας ως σλάβικης, ανοίγει το παράθυρο για τον σύνθετο προσδιορισμό γλώσσας και ταυτότητας. Στην πραγματικότητα, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ υιοθετεί απριόρι σύνθετη εθνική ταυτότητα ως σκλαβο-μακεοδόνες, αποδεχόμενος, στην πρεμιέρα των διαπραγματεύσεων, τον διαχωρισμό της ελληνικής Μακεδονίας

Υπ αυτό το πρίσμα και παρά τις “κραυγές” των media για “σκληρές θέσεις”, δικαιολογείται η αισιοδοξία που εξέφρασαν τόσο ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, όσο και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις «αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες», δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι

«πεπεισμένος ότι μια λύση είναι πιθανή και είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη διατήρηση και, ακόμα, την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως αμφίσημη από τα media, περιέγραφε όμως την ουσία των θέσεων που διατύπωσε αυτοβούλως ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ενώ πιέζει για την υιοθέτηση της αλβανικής γλώσσας ο δεύτερης επίσημης της χώρας, για να κρατήσει υπό έλεγχο την αλβανική μειονότητα, περνά ευθέως τον προσδιορισμό της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας ως “σλαβο-μακεδονικό”, απομακρυνόμενη, παράλληλα, από αλβανικούς αλυτρωτισμούς.

Εν συνεχεία, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα δεν άκουσε «τίποτα που να θέτει εν αμφιβόλω την ταυτότητα της χώρας». Στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν τη δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέροντας πως «εμείς έχουμε δηλώσει τις θέσεις μας ξεκάθαρα. Δεν ερμηνεύουμε τον κ. Νίμιτς, ούτε και ερμηνεύει εκείνος τις θέσεις μας».

Διαβάστε  Ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή την Παρασκευή για το Σκοπιανό

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ απέφυγε να μιλήσει για κόκκινες γραμμές παρότι ερωτήθη, καθώς, όπως είπε, όταν συμβαίνει αυτό

«τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες να βρεθεί μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Ο κ. Ντιμιτρόφ κατέληξε λέγοντας ότι επιθυμεί να στείλει μήνυμα στους πολίτες που δεν θέλουν λύση. Τους είπε ότι

«αν υπάρχει αξιοπρεπής τρόπος που σέβεται την ταυτότητα και στις δύο πλευρές, τότε θα τον βρούμε μέσω αυτής της διαδικασίας»

Στο ζήτημα της ταυτότητας ανάλογες απόψεις διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισήμανε ότι πιθανή λύση δεν πρέπει να προσβάλλει την ταυτότητα του «μακεδονικού» λαού ούτε και να υπονομεύει την αξιοπρέπεια της «μακεδονικής» γλώσσας.

Σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και δηλώσεων στα Σκόπια μεταξύ του ειδικου διαπραγματευτή του ΟΗΕ και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της πΓΔΜ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι

«θα υπάρξει λύση ακόμη και μετά τον Ιούνιο»

Παράλληλα, σκιαγράφησε το προσχέδιο συμφώνου, το οποίο ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, ως κάτι που είναι ανοικτό σε αλλαγές, απαντώντας στη “γκρίνια” της πΓΔΜ για τη διατύπωση τελικών θέσεων.

«Δεν πρόκειται να είναι ένα ελληνικό κείμενο το οποίο θα περιέχει μόνο τις απόψεις μας. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι βάση επί της οποίας θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε»

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πρέπει να αλλάξει. Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια είπε ότι όσοι διαμαρτύρονται είναι απλώς «άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας.

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη»

υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιό όνομα έχει απομείνει;»

είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης.

«Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ‘Μακεδονία’, συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.