Συλλαλητήριο: Στέλνει μηνύματα, συγκαλύπτει αντιθέσεις

Συλλαλητήριο: Στέλνει μηνύματα, συγκαλύπτει αντιθέσεις

Ογκώδες αναμένεται το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη “Μακεδονία”, καθώς επιχειρείται η διεύρυνση του σκοπού και του μηνύματός του από κύκλους που εφάπτονται της αντιπολίτευσης και άλλων πολιτικών χώρων, χωρίς ωστόσο τα κόμματα να λαμβάνουν θέση για τη βασική επιδίωξή του και με την Εκκλησία να παρίσταται επισήμως δια του αντιπροέδρου της ΔΙΣ.

Το προηγούμενο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε μεγαλύτερο των προσδοκιών, οδηγώντας σε αναπροσαρμογή του ειδικού συντελεστή βαρύτητας και ενισχύοντας το δέλεαρ για την πολιτική και μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Εντύπωση προκαλεί και η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα εκφωνήσει και λόγο, ενώ στη Θεσσαλονίκη είχε παραστεί και η ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ, Εύα Καϊλή, η οποία κινήθηκε εκτός της νοητής κομματικής γραμμής.

Διαφήμιση

Σε επίπεδο κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι από τον σκοπό του συλλαλητηρίου, αποδέχεται όμως τη δημοκρατική έκφρασή του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν επιδρά στις ελληνικές διαπραγματευτικές θέσεις.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει διχασμένη με τη δεξιά και ακροδεξιά πτέρυγα υπό τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη και με έκφραση το Δίκτυο 21, το antinews αλλά και mainstream media, όπως το Πρώτο Θέμα, θα υποστηρίζουν το συλλαλητήριο, καθώς και τον εκτροχιασμό της προσπάθειας επίλυσης του Σκοπιανού. Από την άλλη η κεντροδεξιά πτέρυγα, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγει κριτική πλην όμως μετριοπαθή στάση και αποφεύγει ξεκάθαρη τοποθέτηση για το όνομα, εστιάζοντας στην επίτευξη ενιαίας και αδιαίρετης συμφωνίας.

Σαφείς αποστάσεις από το συλλαλητήριο έχει λάβει το ΚΚΕ, με τον γενικό γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, να κρατάει “μικρό καλάθι” για τη λύση, πλην όμως να στηρίζει τη διαπραγμάτευση, όπως είπε κατά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Υπέρ της προοπτικής επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τις θέσεις για το όνομα, έχουν ταχθεί ΔΗΣΥ και Ποτάμι, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν απέναντι στο συλλαλητήριο.

Θολές παραμένουν και οι θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι αν και αντιδρούν στη χρήση του όρου “Μακεδονία” απέχουν από τα συλλαλητήρια, χωρίς όμως καθαρές διατυπώσεις. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, “εμπιστεύεται” τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Το τοπίο περιπλέκει η ενεργός εμπλοκή της Εκκλησίας, η οποία αν και αρχικά έλαβε θέση κατά των συλλαλητηρίων, εν τέλει τα ενστερνίστηκε και θα συμμετάσχει και με ομιλητή στην Αθήνα.

Από τη στάση της εκκλησίας ενδυναμώνονται, όμως, οι παραφυάδες της ακροδεξιάς, οι οποίες αναζητούν τρόπο ύπαρξης, καθώς τον χώρο κάλυπτε η Νέα Δημοκρατία, αποτελώντας την ουσιαστική έκφραση του συντηρητικού πολιτικού φάσματος και με ισχυρούς δεσμούς με την ιεραρχία της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Θολή παραμένει η θέση και στάση του Πατριαρχείου, το οποίο συζητά σε κεντρικό επίπεδο με την αυτόνομη και αυτοκέφαλη εκκλησία της πΓΔΜ, η οποία εφόσον επιλυθεί το ονοματολογικό θα αναζητήσει κηδεμόνα.

Δράση και αντίδραση

Στη διάδοση του μηνύματος «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα» καλούν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου την Κυριακή, εν μέσω της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Παρακαλούνται όλοι οι Έλληνες και Φιλέλληνες να δώσουν το παρών σε αυτό το σημαντικότατο Συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε το μήνυμα πως η Μακεδονία είναι Ελλάδα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Δίνουμε δυναμικό παρών στο Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 2 μ.μ.»,

αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προαναγγελία της διοργάνωσης.

Το συλλαλητήριο διεξάγεται στη σκιά των απειλών μέλους της οργάνωσης «Ρουβίκωνας», γεγονός για το οποίο η ΝΔ επικρίνει την κυβέρνηση, την οποία καλεί να διαφυλάξει το δικαίωμα έκφρασης των διαδηλωτών.

Η εξέδρα του συλλαλητηρίου θα στηθεί στην αρχή της Ερμού, κάτω από την πλατεία Συντάγματος. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, και μέλη της συντονιστικής επιτροπής πανμακεδονικών οργανώσεων.

«Θέλουμε η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μιάμιση ώρα, να στείλουμε το μήνυμα, χωρίς να κουράσουμε τον κόσμο»

έλεγε χαρακτηριστικά ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται επί ποδός για την ομαλή εξέλιξη της διοργάνωσης.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής συγκεντρώνει ευρύτερα έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι το Σκοπιανό λαμβάνει χαρακτηριστικά καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων.

Διαφήμιση