Την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό της πΓΔΜ σηματοδοτεί με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Αν και οι θέσεις που διατύπωσε ο Νικολα Ντιμιτρόφ χαρακτηρίζονται σκληρές, από τα ελληνικά media, εν τούτοις ήταν αναμενόμενο να κινηθούν σε υψηλούς τόνους, δεδομένης της δυσαρέσκειας που εξέφρασε η κυβέρνηση των Σκοπίων μετά τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά στην ΕΡΤ.
Τους κινδύνους της μη-λυσης επισήμανε στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετέφερε τη θετική βούληση της ελληνικής πλευράς, καθώς και κάποιες κόκκινες γραμμές, σε ζητήματα αλυτρωτισμού.
Δεν θα υπάρξει λύση αν μας ζητήσουν να αλλάξουμε εθνικότητα,γλώσσα και ταυτότητα
δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ενώ συνέχισε λέγοντας
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό»,
Και συμπλήρωσε:
«Τον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το δικαίωμά μας να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε “μακεδονικά” ως μέρος της ομάδας των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση.
Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ.Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες …» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μάθιου Νίμιτς δήλωσε:
«Είμαι πιο αισιόδοξος από ποτέ σήμερα. Το έχω κάνει αυτό επί πολλά χρόνια. Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση».
Ωστόσο πρόσθεσε πως «υπάρχουν κίνδυνοι στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι τώρα. Ο χρόνος δεν σταματάει. Είναι αβέβαιο το μέλλον. Εχουμε κάνει πρόοδο, πρέπει να βρούμε λύση τώρα. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί σε έναν χρόνο, σε δύο χρόνια, σε τρία χρόνια, σε 20 χρόνια αν εξακολουθούμε να συζητάμε αυτό το θέμα. Θα είναι πραγματική τραγωδία για την περιοχή αν περάσουν άλλα 20 χρόνια και δεν έχουμε λύσει το ζήτημα. Ακουσα πολλές απόψεις και προβληματισμούς, αλλά για το καλό όλων των ανθρώπων της περιοχής και ειδικά των νέων, το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα, να το αφήσουμε πίσω μας και οι άνθρωποι να ασχοληθούν με τα σημαντικά πράγματα στη ζωή τους. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι ηγεσίες και των δύο χωρών δουλεύουν σκληρά για την εξεύρεση λύσης».