Μια ακόμη κίνηση στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης και σταδιακής ομαλοποίησης των σχέσεων με την Ευρώπη πραγματοποιεί η Τουρκία διατάσσοντας την αποφυλάκιση, υπό όρους, του Τανέρ Κιλίτς, προέδρου του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ο οποίος κρατείται από τον Ιούνιο του 2017.
Η Τουρκία είχε αφήσει ελεύθερους Γερμανούς και Γάλλους υπηκόους που είχε φυλακίσει, λίγο πριν την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, κίνηση που αποτελούσε άτυπη προϋπόθεση για την αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας με την Ευρώπη, ο οποίος άνοιξε εν τέλει μέσω της Αθήνας και εν συνεχεία με επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο Παρίσι και του υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Προ μερικών ημερών η Ευρώπη έκανε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της επαναπροσέγγισης με την Ύπατη Εκπρόσωπο, Φεντερίκα Μογκερίνι, να δηλώνει πως οι πόρτες του διαλόγου για την Τουρκία είναι ανοιχτές.
Στο εν το μεταξύ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκρίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, κατά Κούρδων, κινήσεις που αν και ενόχλησαν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το NATO εν τούτοις δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε επανεξέταση της πολιτικής επαναπροσέγγισης.
Ο Τούρκος πρόεδρος, πιεζόμενος από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ανεβάζει εκ νέου τους τόνους στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, κυρίως μέσω παραβιάσεων και μικροεπεισοδίων στο Αιγαίο και δια της σκλήρυνσης της ρητορικής στελεχών της κυβέρνησης και εσχάτως από του ιδίου.
Η υπόθεση #FreeTaner
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο επικεφαλής του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία είχε κατεβάσει την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock, την οποία χρησιμοποιούσαν οι υποστηρικτές του Φ. Γκιουλέν για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με το δίκτυο αυτό, όπως και ότι είχε κατεβάσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Η Διεθνής Αμνηστία βεβαιώνει ότι παρουσίασε στις δικαστικές αρχές πολλές μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων που διαπίστωσαν ότι δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του ByLock στο κινητό τηλέφωνο του κατηγορουμένου.
Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα. Συγγενείς και συνεργάτες του Κιλίτς, που βρίσκονταν στην αίθουσα για να τον υποστηρίξουν, έκλαιγαν και αγκαλιάζονταν, ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που παρακολούθησε τη συνεδρίαση.
Εκτός του κ. Κιλίτς, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι άλλοι 10 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών, η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ, ο Γερμανός Πέτερ Στόιτνερ και ο Σουηδός Αλί Γκαραβί. Όλοι τους κατηγορούνται για παροχή βοήθειας σε τρεις «τρομοκρατικές οργανώσεις»: το ισλαμιστικό κίνημα του Γκιουλέν, το Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK) και το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο (DHKP-C). Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι είχαν αποφυλακιστεί στα τέλη Οκτωβρίου.