Να εμβαθύνει τους προϋπάρχοντες δεσμούς στα Βαλκάνια επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν εκμεταλλευόμενος το μουσουλμανικό στοιχείο, όπου αυτό υπάρχει και τις προσβάσεις που δημιουργεί η προσέγγιση με τη Ρωσία, κινήσεις που συμβάλλουν στην προοπτική επανάκαμψης της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης, στρατηγική στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η τριμερής σύνοδος κορυφής στη Κωνσταντινούπολη που συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας και ο μουσουλμάνος εκ περιτροπής πρόεδρος της Βοσνίας.
Εδραιώνοντας την τριμερή συνεργασία η Τουρκία δεσμεύθηκε να βοηθήσει τη Βοσνία και τη Σερβία να κατασκευάσουν μια διασταυρούμενη εθνική οδό, κατά τη συνάντηση με τον βόσνιο προέδριο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
“Είναι ένα γιγαντιαίο έργο – αλλά η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, κάνει σπουδαία πράγματα”,
δήλωσε ο Ιζετμπέγκοβιτς στο περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό Ν1, μετά την τριμερή συνάντηση, ένδειξη του βάθους της προσέγγισης.
Οι δύο οντότητες της Βοσνίας, η Ομοσπονδία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και η Republica Srpska, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για την οδό, αδιέξοδο που εκτιμάται ότι θα ξεπεραστεί με τη στήριξη της Σερβίας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην Κωνσταντινούπολη συζητήθηκαν επίσης οι τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή, οι τριμερείς σχέσεις και το έργο αυτοκινητοδρόμου μεταξύ Νόβι Παζάρ και Πρίμπο, στη βορειοκορεατική περιοχή του Σαντζάκ.
Ο Ιζετμπέγκοβιτς πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Βούτσιτς διαβεβαίωσε τον Ερντογάν ότι η Βοσνία και η Σερβία «δεν θα έχουν ποτέ ξανά προβλήματα», αναβαθμίζοντας τη συνάντηση σε «ιστορική».
Ο Βούτσιτς δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Βοσνία και η Σερβία θα εργαστούν μεθοδικότερα για να εξασφαλίσουν “μόνιμη και ασφαλή ειρήνη”, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι συνέχισε να τιμά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον που τερμάτισε τον πόλεμο του 1992-5 στη Βοσνία.
“Το μόνο που ζητάμε από τους Βόσνιους είναι να κάνουν τους Σέρβους στη Βοσνία να αισθάνονται ασφαλείς και – όπως δεν αμφισβητούμε την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας – τους ζητάμε να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο τη Republica Srpska”
δήλωσε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, επέκρινε την παρουσία του Ιζετμπέγκοβιτς στη συνάντηση επειδή ο Ιζετμπέγκογκιτς είναι μόνο μέλος και όχι ο σημερινός πρόεδρος της τριμερούς Προεδρίας της Βοσνίας.
“Όπως κατάλαβα, η παρουσία του στη σύσκεψη δεν ήταν η απόφαση της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αλλά του Ιζετμπέγκοβιτς, ενδεχομένως του Ερντογάν”,
δήλωσε ο Ντόντικ στον Τύπο, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη του Ιζετμπέγκοβιτς «επικίνδυνο προηγούμενο».