Τους επιχειρηματίες του… Πούτιν στοχεύουν με νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ

Τους επιχειρηματίες του… Πούτιν στοχεύουν με νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ

Επιμένει στην αύξηση της πίεσης προς το Κρεμλίνο η Ουάσιγκτον, ενώ η Ρωσία βρίσκεται σε εκλογικό έτος, θέλοντας να αυξήσει την πίεση στον Πούτιν αποσταθεροποιώντας το διεθνή πλέον κύκλο υποστηρικτών του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι νέες κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες, που θεωρείται ότι ανήκουν στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, για τους οποίους ήδη οι ΗΠΑ εξέδωσαν σχετικό κατάλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω λίστα περιλαμβάνεται και ο γνωστός επιχειρηματίας που έχει αγοράσει τον Σκορπιό στην Ελλάδα, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε αντίποινα για τη φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Διαφήμιση

Στον κατάλογο υπάρχουν περισσότερα από 200 ονόματα, μεταξύ των οποίων του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά και των επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, μεγιστάνων του μεταλλουργικού τομέα και του επικεφαλής του ρωσικού κρατικού μονοπωλίου φυσικού αερίου.

Η δημοσιοποίηση της επτασέλιδης λίστας, που περιλαμβάνει κυρίως τους ολιγάρχες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αλλά και πολλούς που βρίσκονται εκτός του άμεσου κύκλου του προέδρου Πούτιν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τους επιβληθούν κυρώσεις, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει αυτό.

Ο γενικός διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι η ρωσική ανάμειξη δεν έχει σταματήσει και ότι η Μόσχα προσπαθεί, όπως φαίνεται, να επηρεάσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018 στις ΗΠΑ.

Πριν τη δημοσιοποίηση της λίστας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι αποτελεί μια νέα προσπάθεια επηρεασμού των ρωσικών προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και του Απριλίου, η οποία όμως είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Διαφήμιση