Κίνηση προσέγγισης με τις θέσεις που εκφράστηκαν από τα άλλα κόμματα μετά την ενημέρωση από τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε η Νέα Δημοκρατία, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, με τον ειδικό διαπραγματευτή, Μάθιου Νίμιτς.
Η εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε το πρώτο βήμα για την εγκατάλειψη της στάσης αποχής από τις διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας ότι:
«Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης της FYROM»
σε παρέμβασή της στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ, στις Βρυξέλλες, με το ρόλο της ως Ευρωβουλευτής.
Ωστόσο, στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση, καθώς επιμένει στον μη-τεμαχισμό των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα διατυπώνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατ αποκοπή θέση για τον αλυτρωτισμό.
Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. – ΠΓΔΜ έχει οριστεί για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και βουλευτών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.
Στην παρέμβασή της η κ. Σπυράκη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι
«υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από την ΠΓΔΜ ότι η χώρα – όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».
Η θέση αυτή, όμως, δεν διαφέρει από αυτή που έχει διατυπώσει και η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού, ενώ δεν αναφέρεται στο όνομα και τον γεωγραφικό προσδιορισμό, κίνηση που επίσης εκλαμβάνεται ως βήμα χαλάρωσης της άκαμπτης στάσης που υιοθετήθηκε δια στόματος Κυριάκου Μητσοτσάκη μετά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. διευκρίνισε ότι
«η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως ”Μακεδονικό έθνος” όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά»
Επισήμανε τέλος ότι
«είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό»
Συνεπώς, κατέληξε,
«επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».