Κλίμα στις αγορές προσπαθεί να διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να εκδώσει και νέο ομόλογο, στο πλαίσιο της στρατηγικής διαμόρφωσης ταμείου ικανού να χρηματοδοτήσει το Δημόσιο χρέος της χώρας για 18 έως 24 μήνες ακόμα και σε κατάσταση ακραίου οικονομικο-πολιτικού σοκ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων και ελληνικών media που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ετοιμάζεται να εκδώσει νέο ομόλογο 7ετούς διάρκειας ονομαστικής αξίας 3 δισ.
Tο πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε την είδηση επικαλούμενο ανώτερες κυβερνητικές πηγές. Οπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, «δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για τη συγκεκριμένη ημέρα της έκδοσης» και πρόσθεσε ότι «θα ακολουθήσουν ακόμα δύο εκδόσεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού».
Την ίδια ώρα, στη χθεσινή συνεδρίαση της δευτερογενούς αγοράς τίτλων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιανουαρίου 2006, φτάνοντας στις συναλλαγές της Δευτέρας στο 3,62%.
Πτωτικά κινούνται και τα spreds των ελληνικών ομολόγων με το γερμανικό bund, μια ακόμη θετική ένδειξη, που ευνοεί τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.
Το 5ετές ομόλογο εμφάνισε απόδοση 2,65% και η 2ετία είχε απόδοση 1,25%. Ταυτόχρονα, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (διαφορά απόδοσης με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) υποχώρησε στις 294 μονάδες βάσης, όταν πριν από 12 μήνες τελούσε υπό διαπραγμάτευση στις 702 μονάδες βάσης. Η μείωση του spread αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των γερμανικών επιτοκίων, μετά και τις δηλώσεις του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη υπέρ του τερματισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μείωση του (θεωρητικού) κόστους δανεισμού της χώρας αποδίδεται στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και στη διαρκή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο 2018. Μετά την πρώτη αναβάθμιση της χρονιάς από τον S&P, ακολουθεί στις 16 Φεβρουαρίου ο οίκος Fitch, στις 30 Μαρτίου η Moody’s, στις 30 Ιουλίου ο S&P, για να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις του 2018 στις 20 Αυγούστου με τον Fitch και στις 21 Σεπτεμβρίου με τον οίκο Moody’s.
Η Ελλάδα, στη συνέχεια αναμένεται να εκδώσει ένα ακόμη ομόλογο 3 δισ., ενδεχομένως μικρότερης διάρκειας με στόχο την ομαλοποίηση της καμπύλης και την αναπλήρωση της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, η οποία έχει παραδοσιακά μικρότερο κόστος.