Ο Κουμουτσάκος ολοκληρώνει τη στροφή της ΝΔ στο Σκοπιανό

Ο Κουμουτσάκος ολοκληρώνει τη στροφή της ΝΔ στο Σκοπιανό

Τους τόνους της αντιπολιτευτικής κριτικής της Νέας Δημοκρατίας κατέβασε μετά τη συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ακολουθώντας τη γραμμή που χάραξε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

Αν και αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει τακτική “σκληρού ροκ” με τον πρόεδρο, Κυριακο Μητσοτάκη, να διαμορφώνει σκηνικό ρήξης με την κυβέρνηση, με δηλώσεις από το γραφείο του στη Βουλή, μετά την ενημέρωση για εξελίξεις στο Σκοπιανό, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται τώρα ότι υλοποιεί στρατηγική ηπίων τόνων.

«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς, δυστυχώς, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας»

δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, ενώ σημείωσε ότι:

Διαφήμιση

«γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε την ξεκάθαρη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη και να προβλέπει:
Πρώτον, την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.

Δεύτερον, αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία.

Και τρίτον, την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους.

Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος».

Οι άξονες αυτοί, όπως διατυπώνονται από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, δεν αποκλείουν τη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”, ενώ εμπίπτουν στο πλαίσιο που και ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, πριν την έλευση του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα. Αποτελούν, ωστόσο, ουσιαστική διαφοροποίηση από τη σκληρή γραμμή που αρχικά έδειχνε να υιοθετεί η Νέα Δημοκρατία ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε οποιοδήποτε πλαίσιο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισάγει την παράμετρο του ονόματος και της αποδοχής του με τη χρήση της στρατηγικής “δημιουργικής ασάφειας” καθώς κάνει λόγο γενικά για “αποδοχή του από τους Έλληνες”, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό το Δημοψηφίσματος, όμως, το οποίο όμως έχει αποκλείσει η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.