Ο Κοτζιάς μετέθεσε την πίεση για το Σκοπιανό μέσω Νίμιτς στην πΓΔΜ

Ο Κοτζιάς μετέθεσε την πίεση για το Σκοπιανό μέσω Νίμιτς στην πΓΔΜ

Να μεταφέρει την πίεση στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς και στην πΓΔΜ, προσπάθησε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις διμερείς επαφές σε επίπεδο πρωθυπουργών που πραγματοποιήθηκαν στο Νταβός.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλούς τόνους και προφίλ στο διαπραγματευτικό μέτωπο, θέλοντας να αποφύγει δηλώσεις και θέσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν αντιδράσεις και να οδηγήσουν σε εμπλοκή, ενώ από την άλλη πλευρά, ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης χρεώνοντας τη Νέα Δημοκρατία με αλλαγή στάσης και παλινδρόμηση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την πολιτική βούληση και τη σοβαρότητα και ζήτησε να μην χαθεί άλλος χρόνος και να εκμεταλλευθούν όλες οι πλευρές τη δυναμική που αναπτύσσεται.

Διαφήμιση

Στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για δημιουργική και παραγωγική συνάντηση με τον Μάθιου Νίμτς. Όπως ανέφερε, του εξήγησε την ελληνική πρόταση για το σύμφωνο και του είπε τι πρέπει να εμπεριέχει.

«Του είπα ποιες προτάσεις του μπορούμε να υιοθετήσουμε και πού έχουμε προβληματισμούς και εκεί που έχουμε προβληματισμούς του πρότεινα εναλλακτικές λύσεις»

πρόσθεσε, ενώ συνέχισε λέγοντας,

«Καλή τη πίστει πρέπει να δουλέψουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, τα άλλα τα αφήνω σε αυτούς που θέλουν να κάνουν κριτική χωρίς λόγο»

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση για λύση το α’ εξάμηνο του 2018, ο κ. Κοτζιάς απάντησε:

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε».

Με τη διατύπωση αυτή ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να μετακυλίσει την πίεση στην άλλη πλευρά, ενώ προανήγγειλε και την κατάθεση πρότασης-συμφώνου, ως πλαίσιο και βάση.

Εξάλλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε για το σύμφωνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για να προσθέσει «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα». Σημείωσε ακόμη ότι «θέλει πολλή δουλειά» και εξαρτάται από το «αν οι προτάσεις που κάνουμε γίνουν αποδεκτές από την άλλη πλευρά ή αν θα χρειαστεί να ξαναρχίσουμε όλη τη συζήτηση για το από την αρχή».

Ακόμη ανέφερε ότι θα συναντήσει τον Σκοπιανό ομόλογό του αφού ετοιμαστεί η πρόταση της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι η άλλη πλευρά ξέρει για το σύμφωνο, αλλά όχι το περιεχόμενό του, το οποίο είναι υπό επεξεργασία και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι η άλλη πλευρά «μπορεί να ζητήσει να το αλλάξει όλο, να έχει εναλλακτική δικιά της λύση ή τροποποιήσεις».

Το σύμφωνο, πρόσθεσε, είναι μια πρόταση για συζήτηση και διάλογο, για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση για λύση το α’ εξάμηνο του 2018, ο κ. Κοτζιάς απάντησε:

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε θα συνεχίσουμε».