Ο Αμερικανός πρέσβης φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Ο Αμερικανός πρέσβης φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πολιτικής ομαλοποίησης και επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, ασκεί με συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κίνηση η οποία επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, καθώς τα δεδομένα είναι πολλά και οι άγνωστοι παράγοντες επίσης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΑΘήνα εξέφρασε τον φόβο του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αίσθηση που εδράζεται αφενός στην αυξημένη προκλητικότητα που καταγράφεται στο Αιγαίο και αφετέρου στις εσωτερικέ πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία.

Διαβάστε  Θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας φοβάται ο πρέσβης των ΗΠΑ

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την κατάσταση στο Αιγαίο, είπε ότι ο φόβος του είναι να μην συμβεί κάποιο ατύχημα.

Διαφήμιση

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ -η οποία θα προβληθεί την Τρίτη- προειδοποίησε ότι

«όσο έχετε αυτά τα φονικά περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση το ένα από το άλλο υπάρχει πάντα φοβερός κίνδυνος ατυχήματος, το οποίο φυσικά θα προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στη σχέση σας»

Από διπλωματικής σκοπιάς η έκφραση “φονικά στρατιωτικά συστήματα” και ο γεωγραφικός προσδιορισμός της ακτίνας δράσης “που λειτουργούν σε κοντινή απόσταση”, προκαλούν ανησυχία καθώς οι περισσότερες ερμηνείες που μπορούν να δοθούν δεν είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα.

Διαβάστε  Ομιλία-μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Πολιτικά, όμως, οι δηλώσεις Πάιατ εφιστούν στην προσοχή τους διεθνούς παράγοντα στην τουρκική προκλητικότητα, κίνηση που εκλαμβάνεται θετικά και μπορεί να οδηγήσει στον αυτοπεριορισμό της Άγκυρας.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση όμως, οι δηλώσεις Πάιατ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως προσπάθεια να παγώσει η πρόοδος στην προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν με την Ευρώπη, καθώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι ακόμα στο κόκκινο και ως εκ τούτου αναζητούν επιπλέον μοχλούς πίεσης.

Διαβάστε  Σε ρόλο επιτετραμένου ο Πάιατ, θα συνοδεύσει τον Τίλερσον στην Άγκυρα

Διαφήμιση