Η εκκλησία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ανακοίνωσε ο Ιερώνυμος

Η εκκλησία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ανακοίνωσε ο Ιερώνυμος

Την πλήρη αναστροφή της αρχικής απόφασης της πρώτης Ιεράς Συνόδου ολοκλήρωσε, με συνοπτικές διαδικασίες ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά από συνάντηση με τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο συλλαλητήριο της Αθήνας, το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου.

Αρχικά η ΔΙΣ είχε ταχθεί κατά των συλλαλητηρίων, ωστόσο μετά από αυτό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν και μητροπολίτες, συγκλήθηκε νέα Σύνοδος της ιεραρχίας η οποία εξέδωσε νέα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας “επαινετή τη διαμαρτυρία για τη Μακεδονία” και αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια του κλήρου τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Τέλος μετά από συνάντηση με τους διοργανωτές του συνεδρίου ο Ιερώνυμος ανέστρεψε εντελώς την αρχική ανακοίνωση διακοινώνοντας επισήμως τη συμμετοχή της Εκκλησίας.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα προσχήματα ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή τη διασφάλιση του ειρηνικού χαρακτήρα του συλλαλητηρίου και την απουσία πολιτικών και κομματικών χρωματισμών. Η Εκκλησία θα μετέχει με τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, που θα διαβάσει την ανακοίνωση της ΔΙΣ. Μαζί του θα βρίσκονται οι Μητροπολίτες Δράμας, Παύλος και Χίου, Μάρκος.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος.

«Η Εκκλησία έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής της ευθύνης, διατύπωσε τη σαφή άποψή της, συμμεριζόμενη απόλυτα την εύλογη αγωνία και των ιεραρχών, που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στη Μακεδονία μας, αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες του κυρίαρχου Λαού και σύσσωμου του Οικουμενικού Ελληνισμού σε αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι, όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος,

«η Εκκλησία είναι πρωτοπόρος διαχρονικά στους αγώνες του Έθνους, θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία, και πάντα στο πνεύμα μίας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».

Υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα.