Επικίνδυνη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Επικίνδυνη αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

Εντείνονται οι ενδείξεις που συντείνουν σε αύξηση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ, NATO με τη Ρωσία και καθιστούν την απειλή θερμού επεισοδίου ρεαλιστικό κίνδυνο.

Σε θερμό επεισόδιο κινδύνευσε να εξελιχθεί αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα όταν ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε στο 1,5 μέτρο απόσταση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος.

Το παραλίγο ατύχημα σημειώθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο, πολύ κοντά, ωστόσο, στη ρωσικού ενδιαφέροντος ζώνη. Όπως επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο, το αμερικανικό αεροσκάφος τύπου EP-3 Aries, δέχθηκε ενόχληση από εξαιρετικά κοντινή απόσταση από ένα ρωσικό SU-27 jet.

Διαφήμιση

Το ρωσικό αεροσκάφος «συνόδευε» για δύο ώρες και 40 λεπτά το αμερικανικό, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από το αμερικανικό. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το SU-27 πλησίασε ακόμη και στο 1,5 μέτρο απόσταση, διακινδυνεύοντας μία εναέρια σύγκρουση με ολέθριες, σε όλα τα επίπεδα, επιπτώσεις.
Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Pamela Kunze, κατέστησε σαφές στις δηλώσεις της ότι οι πτήσεις των αμερικανικών αεροσκαφών θα συνεχιστούν, καθώς είναι «δικαίωμα» να πετούν σε διεθνή εναέριο χώρο. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος χαρακτήρισε «μη ασφαλείς» ανάλογες ενέργειες.