Συνέχιση της εποπτείας χωρίς επιπλέον όρους, ως αντάλλαγμα για τα επιπρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προτείνει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη του παραχώρησε την Καθημερινή της Κυριακής.
Η γενική αίσθηση της κατάστασης που δίνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για την Ελλάδα, είναι θετική, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου προγράμματος, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση για την ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος και προβλέποντας ομαλές εξελίξεις.
Ο επικεφαλής του ESM απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, στην πίεση του ΔΝΤ για υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι εταίροι της Ελλάδας για πρόσθετη μείωση του χρέους, ως όρο για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση, ωστόσο απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και από τις δυο πλευρές, για να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση:
«αν η Ελλάδα επιθυμεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να χορηγήσουν κάτι επιπλέον, τίθεται το λογικό ερώτημα πώς οι χώρες πιστωτές θα βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα μεταρρυθμίσεων και ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, με τις μελλοντικές φορολογικές πολιτικές , με τις ιδιωτικοποιήσεις , με τη μείωση των κόκκινων δανείων».
Με αυτή τη διατύπωση ο Κλάους Ρέγκλινγκ έστειλε μήνυμα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον ότι η προώθηση του γαλλικού μοντέλου για την προοδευτική ελάφρυνση του χρέους, είναι εφικτή, ωστόσο θα απαιτηθούν νέες πολιτικές παραχωρήσεις από την Ελλάδα, όσον αφορά την επιτήρηση για παρατεταμένη περίοδο.
Αυτή η τοποθέτηση όμως επιδέχεται και της ερμηνείας, ότι η πρόσθετη εποπτεία είναι υπό την αίρεση μεγαλύτερης μείωσης του χρέους και όχι επιβεβλημένη όπως για όλες τις χώρες που βγήκαν από το Μνημόνιο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στα εργαλεία μείωσης του χρέους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι
Συγχρόνως υπάρχουν και τα πιθανά μέτρα του 2016, για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, την επιστρoφή των κερδών ANFA και SMP. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσα από αυτά θα είναι αναγκαία αλλά ο μηχανισμός ανάπτυξης που σκεφτόμαστε είναι πέρα από αυτά τα μέτρα.
Η σημείωση αυτή εισάγει την παράμετρο χρήσης κάποιων και όχι όλων εργαλείων, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφευχθεί η αυξημένη και παρατεταμένη επιτήρηση.
Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ υποδεικνύει και το σημείο της ανακοίνωσης του Eurogroup όπου πιστοποιείται ρητά η βούληση για νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας:
Υπάρχει κάτι καθησυχαστικό στη δήλωση του Εurogroup για την Ελλάδα: η πρόσθετη δέσμευση ότι θα κάνουμε περισσότερα εάν αυτό είναι αναγκαίο μακροπρόθεσμα. Πιστεύω λοιπόν ότι και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία. Συνεπώς, εργαζόμαστε σε έναν μηχανισμό βασισμένο στην ανάπτυξη για να γίνει (η ελάφρυνση του χρέους) ακριβέστερη. Θα καθορίζει τι θα γίνεται εάν η ανάπτυξη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ή είναι καλύτερη από την αναμενόμενη. Αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός.
Τόνισε επίσης πως οι αγορές έχουν αντιδράσει καλά τους τελευταίους 12 μήνες με την εφαρμογή του προγράμματος και τις διάφορες αξιολογήσεις, ενώ οι αποδόσεις του ελληνικού ομολόγου έχουν βελτιωθεί.
Όπως είπε,
«εάν οι εξελίξεις της αγοράς συνεχίσουν όπως είναι σήμερα με τις αποδόσεις να είναι πολύ χαμηλότερες από ό,τι πριν από έναν χρόνο, τότε δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα να βγει στις αγορές».