Ο πρόεδρος του Ισραήλ στην Ελλάδα, τι σηματοδοτεί

Ο πρόεδρος του Ισραήλ στην Ελλάδα, τι σηματοδοτεί

Περιθώρια και προοπτικές βελτίωσηςτων διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ διακρίνει ο πρόεδρος του εβραϊκού κράτους ΡΟύβεν Ρίβλιν, που έφτασε σήμερα το πρωί στην Αθήνα με ανάρτηση που πραγματοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα, μετά την άφιξή του.

«Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να ξυπνάει κάποιος στην Ιερουσαλήμ και να πηγαίνει να κοιμηθεί στην Αθήνα, δύο πρωτεύουσες τόσο κεντρικές για τον Δυτικό πολιτισμό»

έγραψε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ριβλίν ο οποίος συνοδεύεται στην επίσκεψη από τη σύζυγό του Νεχάμα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη μονομερή ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ από τις ΗΠΑ, κίνηση που η Ελλάδα, μέσω της ΕΕ αποδοκίμασε, αποδεικνύοντας ότι οι σχέσεις των δυο χωρών δεν επηρεάστηκαν από το γεγονός. Παράλληλα, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης, που συμπίπτει με την αλλαγή του αμερικανικού δόγματος στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και με την επίλυση χρονιζόντων εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Τα μαζεύει ο Καμμένος: Εκλογές με ..."φυσικό τοκετό" πριν το Σκοπιανό

Ελλάδα και Ισραήλ έχουν ήδη προσεγγίσει τόσο σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, όσο και αμυντικών καθώς αναπτύσσουν κοινή ατζέντα δράσης και ασφάλειας στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο και την Ιταλία, υπό τον αμερικανικό μανδύα.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο κ. Ριβλίν θα καταθέσει το πρωί στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ και της συζύγου του.

Διαβάστε  Σε fast track ο East Med, διήμερο συναντήσεων στην Ελλάδα

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ θα μεταβούν στην Θεσσαλονίκη και θα παραστούν στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 ο κ. Ριβλίν θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στη διάρκεια της επίσκεψης έχουν προγραμματισθεί για σήμερα δύο εκδηλώσεις, παρόντος του προέδρου του Ισραήλ:

Ειδική τελετή βράβευσης γνωστών προσωπικοτήτων της Ελλάδας με σημαντική συμβολή στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, στην κατοικία της πρέσβεως του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν –Άμπα. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που βραβεύβονται, ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους του), ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο μουσικοσυνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο προπονητής και θρύλος του μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης, γνωστοί επιχειρηματίες, κλπ.
Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος) στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Διαβάστε  Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS

Διαφήμιση