Η Μογκερίνι πιστοποιεί την ανοιχτή πόρτα επαναπροσέγγισης με την Τουρκία

Η Μογκερίνι πιστοποιεί την ανοιχτή πόρτα επαναπροσέγγισης με την Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία επαναπροσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, η οποία ξεκίνησε με την επίσκεψη του Ταγιπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη διακήρυξη ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν παρασύρεται σε εθνικιστικά ολισθήματα, υπό την πίεση της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι η ΕΕ είναι πάντα διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Τουρκία, επιβεβαίωσε η Φεντερίκα Μογκερινι, Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (European External Action Service – EEAS), μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, σύμφωνα με την Agence Europe. “

Διαβάστε  Μογκερίνι-ΗΠΑ πιέζουν τα Σκόπια

Επιβεβαιώθηκε εκ νέου η δέσμευση της ΕΕ για ανοιχτούς και απευθείας διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, μίας υποψήφιας χώρας και εταίρου”. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ασφαλώς οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και δη και οι συγκρούσεις στη Συρία και η τουρκική επέμβαση στην περιοχή Afrin της Συρίας.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Στον πάγο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας

Η τάση δεν είναι ενιαία στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία “πάγωσε” σχέδια για αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopold, που έχουν αγοραστεί από την Τουρκία, μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του EUObserver, παρότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε, χθες, ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί μόλις σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη χώρα. Η Τουρκία πραγματοποιεί την τελευταία εβδομάδα επιθέσεις από αέρος και ξηράς στην περιοχή Afrin της Συρίας, με στόχο Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG, οι οποίοι έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.

Διαβάστε  ΟΗΕ και ΕΕ θέτουν τη συμφωνία για το Σκοπιανό υπό την προστασία τους

Διαφήμιση