Γεωπολιτικό και οικονομικό ημερολόγιο 29/1-4/2: Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Γεωπολιτικό και οικονομικό ημερολόγιο 29/1-4/2: Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Ενδείξεις αναδιάταξης ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο προσφέρει το γεωπολιτικό ημερολόγιο, καθώς ξεκαθαρίζει ο ηγετικός ρόλος της Ρωσίας στη διαμόφρωση της επόμενης ημέρας στη Συρία, μέσω της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων στο Σότσι, ενώ από την άλλη πλευρά το σχέδιο εμπέδωσης της επιρροής των ευρωατλαντικών σχηματισμών στα Βαλκάνια εξελίσσεται ομαλά με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια. Παράλληλα πρωτοβουλία για την προώθηση των διαπραγματεύσεων στην για την Ουκρανία αναλαμβάνει η Ιταλία ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

Σε διαδικασία αποκλιμάκωσης βρίσκεται η ένταση στην κορεατική χερσόνησο, ενώ την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του θα έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στο ετήσιο διάγγελμα για την Κατάσταση της Ένωσης, στις ΗΠΑ.

Στο οικονομικό ημερολόγιο κυριαρχεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων του δολαρίου. Στις ΗΠΑ παράλληλα ανακοινώνονται στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, το ποσοστό ανεργίας, την αύξηση μισθών, τον δείκτη τιμών εργασίας ISM για τη βιομηχανία, τον δείκτη τιμών PCE, τις προσωπικές δαπάνες και το εισόδημα. Στη Βρετανία δημοσιοποιούνται οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και νομισματικής πολιτικής. Στην Ευρωζώνη ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, την ανεργία και το επιχειρηματικό κλίμα. Η πορεία της ανεργίας θα βρεθεί στο επίκεντρο στην Ιαπωνία και εμπιστοσύνη των Κίνα, καθώς και ο PMI της βιομηχανίας. Στην Αυστραλία ο πληθωρισμός και το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοινώνεται ο PMI βιομηχανίας της Markit.

Διαφήμιση

Ευρώπη

29 Ιανουαρίου: Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να υιοθετήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις του Brexit.
29 Ιανουαρίου: Το κοινοβούλιο της Ρουμανίας αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Βιόριτσα Ντάντσιλα, τρίτης πρωθυπουργού του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
30 Ιανουαρίου: Η βρετανική Βουλή των Λόρδων ξεκινά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Brexit.
30 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν επισκέπτεται την πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.
30-31 Ιανουαρίου: Η κοινή αγορά του Νότου (Mercosur) και η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνουν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.
30-31 Ιανουαρίου: Ο μεσολαβητής του ΝΑΤΟ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται την Ελλάδα και την πΓΔΜ προκειμένου στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης του ονοματολογικού.
31 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Κλάους Ιωάννις θα παραστεί στην εβδομαδιαία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την πρόσκληση της Επιτροπής προς τη Ρουμανία να “ξανασκεφτούν” τις αλλαγές στο δικαστικό της σύστημα.
4 Φεβρουαρίου: Συλλαλητήριο στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.
4 Φεβρουαρίου: Διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Διαβάστε  Η εβδομάδα 04-11 Δεκεμβρίου: Ερντογάν, κορεατική χερσόνησος και

Ευρασία

29 Ιανουαρίου: Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. θα δημοσιοποιήσει μελέτες σχετικά με τις λεπτομέρειες και τον αντίκτυπο των επεκτεινόμενων κυρώσεων στη Ρωσία.
29 Ιανουαρίου: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Μόσχα.
29 Ιανουαρίου: Η Ρωσία θα φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, στο Σότσι, στις οποίες θα έχει ρόλο παρατηρητή ο ΟΗΕ
30 Ιανουαρίου: Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Άντζελο Αλφάνο θα επισκεφθεί την Ουκρανία και τη Ρωσία, καθώς η Ιταλία αναλαμβάνει την προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ασία-Ειρηνικός

28 Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 3: Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Song Young Moo επισκέπτεται τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη για να προσπαθήσει να ενισχύσει τη στήριξη γύρω από την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
29 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo ολοκληρώνει περιοδεία στη Σρι Λάνκα, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Αφγανιστάν.
29 Ιανουαρίου: Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian.
29-30 Ιανουαρίου: Η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας επανεξετάζει τους επίσημους διορισμούς, συμπεριλαμβάνοντας ενδεχομένως τη συνταξιοδότηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Zhou Xiaochuan.
Ιαν. 31-Φεβρ. 2: Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μάι θα επισκεφθεί την Κίνα.
1 Φεβρουαρίου: Οι νέοι κανονισμοί της Κίνας για τις θρησκευτικές υποθέσεις τίθενται σε ισχύ.
1 Φεβρουαρίου: Οι 22 αθλητές της Βόρειας Κορέας προγραμματίζονται να φτάσουν στο Pyeongchang της Νότιας Κορέας, πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στις 9-25 Φεβρουαρίου.

Νοτια Ασια

Ιαν. 29-Φεβρ. 3: Η πρώτη διμερής στρατιωτική άσκηση Ινδίας-Βιετνάμ, ή το VINBAX-2018, θα πραγματοποιηθεί στο Jabalpur στο κεντρικό ινδικό κρατίδιο Madhya Pradesh.
29-30 Ιανουαρίου: Το Πακιστάν και η Κίνα θα εγκαινιάσουν την πρώτη φάση της Ελεύθερης Ζώνης Gwadar με μια διεθνή έκθεση.
30 Ιανουαρίου: Ο πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σέιχ Χασίνα θα ξεκινήσει επίσημα την εκστρατεία του για τις εθνικές εκλογές του φετινού έτους.
1 Φεβρουαρίου: Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Arun Jaitley θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2018 στο Κοινοβούλιο.
3-4 Φεβρουαρίου: Το βορειοανατολικό ινδικό κρατίδιο Assam θα φιλοξενήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής επενδυτών στο πλαίσιο της πολιτικής της Ινδίας για την Ανατολή.

Διαβάστε  Η εβδομάδα 11-16 Δεκεμβρίου: Επιτόκια και Πούτιν τραβούν τα βλέμματα

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

28-29 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα παραβρεθεί στο συνέδριο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.
29 Ιανουαρίου: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.
29-30 Ιανουαρίου: Η Ρωσία θα φιλοξενήσει Συριακές ειρηνευτικές συνομιλίες στο Σότσι.

Αμερική

30 Ιανουαρίου: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα εκφωνήσει το πρώτο του διάγγελμα για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union).
30-31 Ιανουαρίου: Η Mercosur και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουν τις εμπορικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες.
4 Φεβρουαρίου: Ο Ισημερινός διεξάγει δημοψήφισμα για τροποποίηση του Συντάγματός του.

υποσαχάρια Αφρική

29 Ιανουαρίου: Τελευταία ημέρα της 30ης συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία.
30 Ιανουαρίου: Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Αφρικής στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.
1 Φεβρουαρίου: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σενεγάλη.
1 Φεβρουαρίου: Τίθενται σε ισχύ ενισχυμένοι περιορισμοί χρήσης ύδατος για τους κατοίκους του Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Οικονομικό ημερολόγιο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FOMC συνεδριάζει για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να αναμένεται, ωστόσο, νέα αύξηση των επιτοκίων, στην τελευταία συνεδρίαση υπό την προεδρία της Τζάνετ Γέλλεν. Όσον αφορά το οικονομικό ημερολόγιο, οι σημαντικότερες ανακοινώσεις είναι: οι νέες θέσεις εργασίας, το ποσοστό ανεργίας; η αύξηση των μισθών · ο ISM, ο βιομηχανικός PMI, οι προσωπικές δαπάνες και εισόδημα, οι εργοστασιακές παραγγελίες. Καθώς και η μεταβολή της απασχόλησης. Το κόστος παραγωγής, οι μεταπωλήσεις κατοικιών, οι πωλήσεις οχημάτων και ο δείκτης κόστους εργασίας. Ανακοινώνονται επίσης οι τιμές S&P / Case-Shiller; Chicago PMI; Δείκτης κλάδου παραγωγής της Dallas Fed. Δείκτης ISM της Νέας Υόρκης και ο Michigan Consumer Consciousness όσο και του Markit Manufacturing PMI.

Διαβάστε  Βαριά η οικονομική ατζέντα της πρώτης εβδομάδας του 2018

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνονται, η καταναλωτική εμπιστοσύνη της Gfk, οι δείκτες νομισματικής πολιτικής, ο PMI Markit τόσο για τον βιομηχανικό όσο και για τον κατασκευαστικό τομέα.

Στην Ευρώπη, η Eurostat ανακοινώνει τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ισπανία. Παράλληλα, θα δημοσιευθούν προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου για την Ευρωζώνη, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Άλλα σημαντικά στοιχεία περιλαμβάνουν: την ανεργία και την επιχειρηματική έρευνα στην Ευρωζώνη, το λιανικό εμπόριο και το ποσοστό ανεργίας στη Γερμανία και το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Ιταλία.

Στην Ιαπωνία, οι αγορές θα επικεντρωθούν στη δημοσίευση στοιχείων για την ανεργία, παράλληλα με τις δαπάνες των νοικοκυριών, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, το λιανικό εμπόριο, την έναρξη των κατοικιών και την προκαταρκτική ανάγνωση της βιομηχανικής παραγωγής Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα ανακοινώσει στοιχεία για την παραγωγή PMI τόσο από τη στατιστική υπηρεσία όσο και από την Caixin.

Στην Αυστραλία, οι σημαντικότερες ανακοινώσεις θα είναι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη της NAB, ο πληθωρισμός, ο δείκτης παραγωγής της AIG, οι πωλήσεις κατοικίας HIA, οι άδειες οικοδόμησης και η πίστωση του ιδιωτικού τομέα.

Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν: το ΑΕΠ της Ινδίας, τον Πληθωρισμό και εμπορικό ισοζύγιο της Νότιας Κορέας, τη μηνιαία μεταβολή ΑΕΠ του Καναδά καθώς και τον ΡΜΙ παραγωγής και τις τιμές παραγωγού. Στο Μεξικό την αύξηση του ΑΕΠ. Στη Βραζιλία, ανεργία και εξωτερικό εμπόριο, καθώς και η βιομηχανική παραγωγή και ο PMI της Markit. Στη Ρωσία η ανάπτυξη της οικονομίας.

Διαφήμιση