Τουρκική προβοκάτσια στα Ίμια

Τουρκική προβοκάτσια στα Ίμια

Μια ακόμη προβοκάτσια επιχειρεί η Τουρκία ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων, καθώς ισχυρίζεται -με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών- ότι παρεμπόδισε την ρίψη στεφάνου από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας κοντά στις βραχονησίδες, ενώ τα ελληνικά πλοία αποχώρησαν μετά από προειδοποιήσεις.

Στην τουρκική ανακοίνωση δεν έχει απαντήσει -προς ώρας- η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο το περιστατικό εντάσσεται στην προσπάθεια εκτόνωσης εσωτερικών εντάσεων στην Άγκυρα, όπου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντζάρογλου παρασύρει, εκ νέου, τον Ταγίπ Ερντογάν σε εθνικιστική πλειοδοσία, θέλοντας να υποσκάψει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη, η οποία διέρχεται από την Αθήνα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για την κλιμάκωση επιλέγεται η ημέρα των Ιμίων και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί κατ επανάληψη από την Άγκυρα, ενώ και προ ημερών φωτογραφίζεται σε ανακοίνωση-απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού, για την προκλητικότητα της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, στην περιοχή βρίσκονταν ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής και ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ίμια) και η Ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο».

Το Τούρκικο Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι το ελληνικό πολεμικό πλοίο Νικηφόρος και ένα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής είχαν μετακινηθεί προς τα νησάκια στις 11.30 π.μ. τοπική ώρα.

Η προσέγγισή τους μπλοκαρίστηκε από τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και τις μονάδες ακτοφυλακής.
Το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια.

Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο«ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοιόχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.