Χαμηλοί τόνοι κρατήθηκαν στην πΓΔΜ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό και τη συνεπακόλουθη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το NATO, με τον επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE να κάνει την έκπληξη τασσόμενος ανοιχτά υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.
Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς «που είναι λίγο-πολύ γνωστές στην κοινή γνώμη». Υπογράμμισε ότι από αυτό το σημείο και μετά, η ευθύνη των χειρισμών εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας. Σημείωσε ότι το VMRO-DPMNE υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και παραμένει στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα.
Η τοποθέτηση αυτή αποτελεί αλλαγή πλεύσης για το μέχρι πρότινος κυβερνών κόμμα, του Νίκολα Γκρουέφσκι, καθώς μετά το ελληνικό veto του 2008, ως πρωθυπουργός είχε θέσει τη χώρα σε τροχιά προσέγγισης με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να τον στηρίζει μέχρις τα όρια αποσταθεροποίησης της χώρας στις πρόσφατες μετεκλογικές διεργασίες.
Η θέση που εξέφρασε ο νέος επικεφαλής του VMRO θα μπροούσε να είναι και παραπλανητική, θέλοντας να διατηρήσει χαμηλό προφίλ, καθώς πολλά στελέχη του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για σωρεία αδικημάτων και σκανδαλωδών υποθέσεων. Ωστόσο, αν η θέση είναι ειλικρινής τότε η διαδικασία συναινέσεων στο εσωτερικό της πΓΔΜ καθίσταται ευκολότερη και η προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα και και σε κρίσιμα πεδία ευκολότερη.
Από την πλευρά του, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάετς για την επίτευξη εθνικής συναίνεσης, σύμφωνα με δηλώσεις του μετά την σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας όπου επί εξάωρο εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του ονόματος και το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Απόψε παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και στη συνέχεια ανταλλάξαμε απόψεις για τις συνομιλίες που είχα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Η όλη διαδικασία απαιτεί αφοσίωση και πολιτική υπευθυνότητα, με στόχο την οικοδόμηση εθνικής συναίνεσης. Με την επίλυση της διμερούς διαφοράς που διαρκεί 25 χρόνια, έχουμε σκοπό να εξασφαλίσουμε την πρόοδο και την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως και την προστασία των εθνικών συμφερόντων και της αξιοπρέπειας του λαού μας»
σημείωσε ο Ζάεφ.
Πρόσθεσε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι απαραίτητη η συμμετοχή της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, του Προέδρου της χώρας, καθώς και η έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
«Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και θάρρος από την πλευρά μας, όμως η λύση είναι δυνατή εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πολιτική βούληση και από την ελληνική πλευρά. Η (ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική) ολοκλήρωση, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, είναι σημαντικά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το χρωστάμε αυτό στους πολίτες. Γι’ αυτό εμείς, ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό, όπως και με τους πολιτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας»,
επισήμανε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
Ο Ζόραν Ζάεφ της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις,
«όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων με στόχο τη λύση, υπογραμμίζω, τη λύση και όχι την αναβολή».
Τέλος, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αρνήθηκε σχολιάσει τις ελληνικές θέσεις και ότι στο μέλλον θα σχηματιστούν ομάδες εργασίας για τα σχολικά εγχειρίδια.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι παρόμοιες συσκέψεις το επόμενο διάστημα είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση της θέσης της χώρας, ενώ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε στη σύσκεψη.
Ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, τονίζοντας ότι η διαδικασία θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, του DUI, Αλί Αχμέτι χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση. Ο Αχμέτι, δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της συνάντησης, για να μην πλήξει τη διαδικασία, όπως είπε.
«Είναι η αρχή του τέλους μίας σημαντικής διαδικασίας. Είναι πολύ σημαντικό η χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή»
κατέληξε ο σημείωσε ο Αχμέτι.