Διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό, μετά την ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οριοθετώντας το πλαίσιο μέσα στο οποία θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις και καταγγέλοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε πολιτική γλώσσα για το εσωτερικό και διπλωματική για το διεθνές ακροατήριο, προσδιορίζοντας τα όρια ανοχής του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής συνοχής με τις έννοιες “πατριωτική ευθύνη” και “κοινά αποδεκτή λύση”, ενώ έδειξε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε ευρύτερες συμμαχίες στο Κοινοβούλιο, αποκλείοντας απ αυτές τη Νέα Δημοκρατία.
Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα εκδηλώθηκε ενώ στην πΓΔΜ βρίσκεται σε εξέλιξη του Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για το ονοματολογικό, στέλνοντας σαφές μήνυμα και προς τη γειτονική χώρα, για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό, τις πιέσεις που δέχεται η ΝΔ από τα δεξιά και τα περιθώρια συναίνεσης και προώθησης λύσης.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στην κατεύθυνση της ένταξης της χώρας στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι διαμορφώνεται ευρύτερη πολιτική συναίνεση επί του θέματος.
Όσον αφορά το Σκοπιανό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε “σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό”, ενώ από τις δηλώσεις του προκύπτει η εδραίωση του κλίματος πολιτικής συνεννόησης με τους περισσοτέρους πολιτικούς αρχηγούς και το ενδεχόμενο συγκλίσεων, εφόσον επιτευχθεί λύση, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις κινήσεις καλής θέλησης της κυβέρνησης Ζάεφ, στην αλλαγή ρητορικής, τη μετονομασία του αεροδρομίου και της εθνικής οδού, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτά δεν αρκούν αλλά απαιτούνται τομές, στέλνοντας επίσης μήνυμα και οριοθετώντας το πλαίσιο της λύσης.
Τέλος ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάδειξη της αναγνώρισης της γειτονικής χώρα είτε με τη συνταγματική της ονομασία ως “Μακεδονία”, είτε με την ενδιάμεση ως “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, δια στόματος του πρωθυπουργού.