Βρετανία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη

Βρετανία: Πάνω από τις προβλέψεις η ανάπτυξη

Υπερέβη τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2017, με το ΑΕΠ να επεκτείνεται με ρυθμό 0,5%, σε τριμηνιαία βάση.

Διαφήμιση

Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 0,4%, ενώ η υπέρβαση των εκτιμήσεων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες συρρικνώθηκαν για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες συνέβαλαν θετικά 0,45% στο ΑΕΠ, ενώ αναπτύχθηκαν κατά 0,6%. Η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο, συνεισφέροντας 0,09 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ. Ωστόσο, η κατασκευές υποχώρησαν κατά 1%, συμβάλλοντας αρνητικά σε 0,06 ποσοστιαίες μονάδες. Η γεωργία συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,4% και είχε μηδενικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ, λόγω του χαμηλού βάρους της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Διαβάστε  Φρέσκο χρήμα 9,2 δισ. στην Ελλάδα από επενδύσεις του προγράμματος Γιούνκερ

Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,6%, από 0,4% την προηγούμενη περίοδο. Ο κλάδος των επιχειρηματικών υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού τομέα συνέχισε να αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης υπηρεσιών κατά το τελευταίο τρίμηνο (0,8% έναντι 0,7% το 3ο τρίμηνο), κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων απασχόλησης. Οι μεταφορές, η αποθήκευση και η επικοινωνία αυξήθηκαν κατά 0,8%, αφού δεν παρουσίασαν αύξηση κατά το προηγούμενο τρίμηνο, καθώς οι δραστηριότητες αποθήκευσης και υποστήριξης για τη μεταφορά αυξήθηκαν περισσότερο. Η διανομή, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες τροφοδοσίας αυξήθηκαν κατά 0,1%, μετά από πρόοδο 0,5% την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο: το χονδρικό εμπόριο και το λιανικό εμπόριο ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές ανάπτυξης, αυξάνοντας κατά 0,7% και 0,4% αντίστοιχα. Οι κυβερνητικές και λοιπές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,4%, μετά από μια επίπεδη ανάγνωση στο τρίτο τρίμηνο, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.

Διαβάστε  Άρωμα γεωπολιτικού deal στο βρετανικό λιανεμπόριο

Αναλύοντας τη βιομηχανία, (0,6% από 0,3% το τρίτο τρίμηνο), η μεταποίηση ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στην ανάπτυξη (1,3%, όπως και στο 3ο τρίμηνο). Επιπλέον, ο εφοδιασμός με ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, ατμό και κλιματισμό αυξήθηκε κατά 0,4%, σε σύγκριση με 1,4% το τρίτο τρίμηνο. και η παροχή ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες αποκατάστασης ανέκαμψε κατά 0,3% από 0,5% συρρίκνωση κατά την προηγούμενη περίοδο. Ωστόσο, τα ορυχεία και τα λατομεία μειώθηκαν κατά 3,9%, σε σύγκριση με αύξηση 2,9% το τρίτο τρίμηνο, λόγω του καλά δημοσιευμένου τερματισμού του πετρελαιαγωγού Forties για μεγάλο μέρος του Δεκεμβρίου 2017.

Διαβάστε  Κύπρος: Με 3,8% έτρεξε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Το κατασκευαστικό προϊόν εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1% κατά το τέταρτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση των προηγούμενων δύο περιόδων.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016, η οικονομία σημείωσε άνοδο 1,5%, που ήταν επίσης καλύτερη από τις προσδοκίες της αγοράς κατά 1,4%.

Το 2017 στο σύνολό του, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8%, σε σύγκριση με 1,9% το 2016, το αργότερο από το 2012.

Διαφήμιση