Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο για το ονοματολογικό

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο για το ονοματολογικό

Ταυτόχρονα με την Ελλάδα ενεργοποιεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τη διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το ονοματολογικό, ένδειξη της παράλληλης υλοποίησης των συμπεφωνημένων, ώστε να τηρηθεί, τουλάχιστον σε επίπεδο οροσήμων και συμβολισμών, ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στην τελευταία τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη και επισφραγίστηκε από τις επαφές υπουργών Εξωτερικών και πρωθυπουργών στο Νταβός.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σύγκλιση σύσκεψης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, το βράδυ του Σαββάτου, προκειμένου να εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, που παρουσίασε στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, όπως αυτό εξειδικεύθηκε στη συνάντηση με το Ζόραν Ζάεφ με τον ΑΛέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.

Διαφήμιση

Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29 και 30 Ιανουαρίου και ακολούθως θα μεταβεί στα Σκόπια.