Προσφυγικό: Πακτωλός κεφαλαίων στη Βρετανία από τα Ευρωπαϊκά ταμεία

Προσφυγικό: Πακτωλός κεφαλαίων στη Βρετανία από τα Ευρωπαϊκά ταμεία

Στοιχεία που αποκαλύπτουν διακριτική μεταχείρισης της ΕΕ υπέρ της Βρετανίας, στο μεταναστευτικό, προκειμένου να αποτραπεί το Brexit αλλά και να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς, αποκαλύπτει η εφημερίδα EUobserver.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται έγγραφα και πηγές, η ΕΕ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει τη Βρετανία με πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια απ ότι την Ελλάδα και την Ιταλία από το ταμείο διαχείρισης της μετανάστευσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής στήριξης διοχετεύθηκε για τον εκτοπισμό εκείνων των οποίων απορρίφτηκε το αίτημα ασύλου.

Παρά το γεγονός ότι Ιταλία και Ελλάδα έχουν τις περισσότερες αφίξεις όλα αυτά τα χρόνια, με τη Γερμανία να δέχεται πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, η Βρετανία κατάφερε να διασφαλίσει πολύ μεγαλύτερη επιχορήγηση από το ευρωπαϊκό πορτοφόλι.

Διαφήμιση

Τα χρήματα, πάνω από 3 δισ. ευρώ, προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, μετανάστευσης και ενσωμάτωσης – AMIF, και καλύπτει την περίοδο 2014 – 2020. Περίπου 2,39 δισ. ευρώ χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν εθνικά προγράμματα των κρατών. Από αυτά,

  • η Βρετανία έλαβε 16,3%, κι ακολουθούν
  • η Ιταλία 13,6,
  • η Γαλλία 11,6%,
  • η Ελλάδα 11,3%, ενώ
  • η Γερμανία έλαβε περίπου το 9%

Η Βρετανία ξόδεψε το 60% αυτής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επιστροφές προσφύγων, πάνω από το διπλάσιο ποσό που χρησιμοποίησαν τα περισσότερα άλλα κράτη – μέλη, σύμφωνα με κοινή αναφορά της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους.

Η αποκάλυψη σε αυτή τη φάση, φαίνεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική πιέσεων στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί και από άλλες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τέτοιου είδους αποκαλύψεις ενισχύουν και την ευρωπαϊκή συνοχή έναντι των φυγόκεντρων τάσεων που πυροδοτούνται από την προπαγάνδα, στην οποία συμμετέχει ενεργά η Ρωσία.