Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης Βρετανίας-Ρωσίας με τα θέματα της προπαγάνδας, των fake news και της κατασκοπείας να αποτελούν μόνιμες πηγές παραγωγής εντάσεων.
Εσχάτως, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατασκοπεύει στρατηγικές υποδομές της χώρας του με σκοπό να προετοιμάσει ενέργειες με σκοπό να προκαλέσει «απόλυτο χάος» και «χιλιάδες επί χιλιάδων θανάτων».
Ο υπουργός χρησιμοποίησε ασυνήθιστα κινδυνολογικό τόνο για αξιωματούχο αυτού του επιπέδου, την ώρα που αρχίζει μια νέα περίοδος αξιολόγησης των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο Γουίλιαμσον πιέζει το τρέχον διάστημα για να εξασφαλίσει υψηλότερες πιστώσεις για τον προϋπολογισμό των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων.
Σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας το βράδυ της Πέμπτης, ο βρετανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι η Ρωσία επιδίδεται σε κατασκοπεία όσον αφορά τα δίκτυα ηλεκτροδότησης που συνδέουν τη Μεγάλη Βρετανία με την Ευρώπη και η Μόσχα αναζητεί τρόπο να προκαλέσει «πανικό» ή να επιτεθεί στη χώρα του. «Ερευνούν και μελετούν το “πώς θα προκαλέσουμε πολύ μεγάλο κακό στη Μεγάλη Βρετανία”», ανέφερε, «πλήττοντας την οικονομία μας, καταστρέφοντας υποδομές, προκαλώντας χιλιάδες επί χιλιάδων νεκρών, βρίσκοντας κάποιο στοιχείο που θα προκαλέσει απόλυτο χάος στη χώρα».
Οι δραστηριότητες της Ρωσίας στο internet βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και στους σχηματισμούς όπως το NATO, καθώς οι παρεμβάσεις είναι πολυεπίπεδες, αποσταθεροποιητικές και στοχεύουν στην υπονόμευση κυβερνήσεων και την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΜΕγάλη Βρετανία ανακοίνωσε προ ημερών τη σύσταση ειδικής ομάδας αντιμετώπισης της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, ένδειξη της εντεινόμενης αντιπαράθεσης και ανησυχίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ήδη, από το 2015, την East Stratcom task force, η οποία παρακολουθεί, καταγράφει και αναδεικνύει ακριβώς αυτά τα ζητήματα.
Για τον Γουίλιαμσον, η Ρωσία σκοπεύει να ενεργήσει κατά τρόπο που «οποιαδήποτε άλλη χώρα θα θεωρούσε απολύτως απαράδεκτο». «Γιατί συνεχίζουν να φωτογραφίζουν και να παρατηρούν τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς μας; Γιατί παρατηρούν τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρισμού (από και προς) τη χώρα μας; Παρατηρούν αυτά τα σημεία διότι θεωρούν ότι τους δίνουν έναν τρόπο να επιτεθούν στη Μεγάλη Βρετανία», υποστήριξε ο βρετανός υπουργός Άμυνας.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μίλησε τον Νοέμβριο περί «εχθρικών» ενεργειών της Μόσχας. Ο Κίραν Μάρτιν, επικεφαλής του βρετανικού εθνικού κέντρου κυβερνοασφάλειας (NCSC) τόνισε τον ίδιο μήνα ότι οι δραστηριότητες της Μόσχα αποτελούν «ξεκάθαρα μια αιτία ανησυχίας» και έκανε λόγο ιδίως για ρωσικές «επιθέσεις» εναντίον «των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών και του τομέα της ενέργειας».
Το 2017 η Ρωσία κατηγορείται ότι επιτέθηκε σε σειρά κυβερνητικών υποδομών στην Ευρώπη και σε θεσμούς όπως ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν την έρευνα για την ανάμειξη του Κρεμλίνου στις εκλογές του 2016. Στην Ολλανδία η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε τη χειροκίνητη αντί της ηλεκτρονικής ψηφοφορία και καταμέτρηση υπό το φόβο ρώσικης παρέμβασης. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν εκφράσει ανησυχίες για ενδεχόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις εκλογές. Ο Εμμάνουελ Μακρόν συγκρούστηκε με το Κρεμλίνο αποκλείοντας από όλα τα προεκλογικά του event το RT και το Sputnik, για να δεχθεί εν τέλει, 24 ώρες πριν τις κάλπες, επίθεση hackers που διέρρευσαν προσωπική αλληλογραφία του ιδίου και του εκλογικού του επιτελείου.