ΟΟΣΑ: Έξι χώρες προστίθενται στο μέτωπο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

ΟΟΣΑ: Έξι χώρες προστίθενται στο μέτωπο κατά της φοροαποφυγής των πολυεθνικών

Διευρύνεται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το μέτωπο των χωρών που συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής από πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς προστέθηκαν έξι ακόμη κράτη, ένδειξη της βελτίωσης του επιπέδου συνεργασίας της διεθνούς κοινότητας και των επιπτώσεων που έχουν οι πολιτικές των πολυεθνικών.

Διαφήμιση

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον Παναμά, τη Μαλαισία, την Τυνησία, την Τζαμάικα, την Ακτή Ελεφαντοστού και τα Μπαρμπάντος υπέγραψαν την πολυμερή σύμβαση BEPS (Base Erosion and Profit Shifting), με συνολικά 78 χώρες να την έχουν υπογράψει έως τώρα. Η σύμβαση αυτή εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο δίκτυο διμερών φορολογικών συμφωνιών και περιορίζει τις πιθανότητες φοροαποφυγής για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Πέραν των χωρών που υπέγραψαν χθες, η Αλγερία, το Καζακστάν, το Ομάν και η Σουαζιλάνδη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν και αυτές τη σύμβαση, ενώ μία σειρά άλλων επικρατειών εργάζονται στην κατεύθυνση της υπογραφής της έως τον Ιούνιο του 2018. Έως σήμερα, τέσσερις επικράτειες – η Αυστρία, η νήσος Μαν, το Τζέρσεϊ και η Πολωνία – έχουν επικυρώσει τη σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την επικύρωσή της και από μία πέμπτη επικράτεια.

Διαβάστε  ΟΟΣΑ: Αυξήθηκαν τα φορολογικά βάρη, ολόκληρος ο πίνακας

Το σχέδιο BEPS του ΟΟΣΑ και της G20 προσφέρει λύσεις στις κυβερνήσεις για να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, τα οποία επιτρέπουν την «εξαφάνιση» ή την τεχνητή μεταφορά των επιχειρηματικών κερδών σε περιοχές με χαμηλή ή καθόλου φορολογία, στις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν μικρή ή καμία οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε  Ο Κούτσιακ εκτελέστηκε με... συμβόλαιο, όπως και η Καρουάνα

Οι απώλειες των εσόδων από τη φοροαποφυγή αυτή εκτιμώνται με συντηρητικούς υπολογισμούς σε έως 240 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σε έως 10% των παγκόσμιων εσόδων από τη φορολογία των εταιρικών κερδών.

Σχεδόν 100 χώρες και επικράτειες εργάζονται σήμερα για την εφαρμογή των μέτρων BEPS στην εγχώρια νομοθεσία τους και διμερείς φορολογικές συμφωνίες.

Διαβάστε  Η Κίνα ετοιμάζει ενιαίες Εφορίες

Διαφήμιση