if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ο Ερντογάν κέρδισε ένα γύρο: Τραμπ και Μακρόν του ζήτησαν να αυτοπεριοριστεί

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Πιέσεις και από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον Εμμάνουελ Μακρόν, για αυτοπεριορισμό στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, δέχθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, επιτυγχάνοντας εν μέρει το σκοπό του, που ήταν η διάνοιξη διαύλου επικοινωνίας απευθείας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον οποίο είχε αποκοπεί μετά το σκάνδαλο με τον πρώτην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ προειδοποίησε την Τουρκία να μην επεκτείνει τη στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κουρδικών μαχητών στη βόρεια Συρία, υποστηρίζοντας στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση διένεξη με τις δυνάμεις των ΗΠΑ, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο Τράμπα παρότρυνε την Τουρκία

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

“να αποσυρθεί, να περιορίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και να αποφύγει αμάχους και αυξήσεις σε εκτοπισμένους και πρόσφυγες”,

ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη σε ανάγνωση του τηλεφώνου του Τέρμπου με τον Ερντογάν. “Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων”

Η Τουρκία δήλωσε ότι η ανάγνωση δεν αντανακλά με ακρίβεια το περιεχόμενο της πρόσκλησης και ότι το Trump δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες για τη βία.

Στην πραγματικότητα, η τουρκική επιθετικότητα στη Συρία κατά των Κούρδων, σε αυτή τη φάση δεν εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για τις ΗΠΑ, αν όμως επιμείνει στην εκτέλεση επιχείρησης αντίστοιχης με αυτής της “Ασπίδας του Ευφράτη” τότε η πιθανότητα τα τουρκικά στρατεύματα να έρθουν αντιμέτωπα με αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που είναι στην περιοχή ως σύμβουλοι σε κουρδικά τάγματα πολιτοφυλάκων, είναι αυξημένη.

Γεωπολιτικά, ο περιορισμός των Κούρδων, οι απώλειες και αποδυνάμωσή τους, συνεπάγεται απώλεια αμερικανικής ισχύος απέναντι στη Ρωσία και τον Άσαντ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας, καθώς η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί τόσο τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, όσο και τους Κούρδους ως μέγγενη στην υποβοηθούμενη από τον Πούτιν κυριαρχία του Άσαντ.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version