Ισλαμιστική τρομοκρατία στα Βαλκάνια βλέπει η γερμανική κυβέρνηση

Ισλαμιστική τρομοκρατία στα Βαλκάνια βλέπει η γερμανική κυβέρνηση

Το ζήτημα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από επερώτηση του κόμματος της Αριστεράς στη γερμανική Βουλή και με την απάντηση που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, βασιζόμενη σε εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών.

Διαφήμιση

Η ανάδειξη του κινδύνου ισλαμιστικής τρομοκρατίας στα Βαλκάνια στην κεντρική γερμανική σκηνή τη στιγμή που Κόσοβο, Αλβανία, πΓΔΜ, Σερβία και Βοσνία επανέρχονται σε ευρωατλαντική τροχιά υπό την πίεση που δημιουργεί η αντιπαράθεση NATO-ΕΕ, μπορεί εγείρει σημαντικά παρεμπίπτοντα ζητήματα, ενώ αποτελεί και παράγοντα που θα επηρεάσει τη χάραξη της νέας εξωτερικής πολιτικής της χώρας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων SPD-CDU/SSU.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση ο κίνδυνος ισλαμιστικής τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι μεν υπαρκτός αλλά περιορισμένος, μια πιο προσεκτική εξέταση των παραγόντων που επιδρούν πάνω σε αυτό το θέμα καθώς και απολήξεων που έχει, οδηγεί σε ατραπούς που εμπλέκουν την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την πΓΔΜ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Διαβάστε  Βουτιά του γερμανικού PMI σε χαμηλά 19μήνου

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW «Η γερμανική κυβέρνηση δεν αποκλείει ότι υφίσταται σε γενικές γραμμές απειλή από μεμονωμένα άτομα και μικρότερες ισλαμιστικές οργανώσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη». Αυτή είναι η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος η Αριστερά στη βουλή, που έχει στη διάθεσή της αποκλειστικά η Deutsche Welle. Στο κείμενο αναφέρεται ότι καταγράφονται μόνο μεμονωμένες επαφές ακραίων ισλαμιστών στα Βαλκάνια και στη Γερμανία. Αλλά συγκεκριμένα στοιχεία για εντατικοποίηση της κινητικότητας ισλαμιστών στη Βοσνία δεν διαθέτει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών BND.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η DW, με την απάντηση αυτή το Βερολίνο διαψεύδει δημοσιεύματα της Berliner Zeitung του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα οποία η BND έχει εστιάσει την προσοχή της κυρίως στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρόλα αυτά υπάρχει πολύς χώρος για εικασίες, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απάντηση προς την Αριστερά κρατήθηκε μυστική. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλησε να τοποθετηθεί δημόσια απέναντι στο φαινόμενο υπερχρηματοδότησης από χώρες του Κόλπου, το ίδιο ισχύει για την αποστολή ιμάμηδων από τη Σουηδική Αραβία και την Τουρκία προς τη Βοσνία.

«Σε αντίθεση με την BND, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει δημόσια τον αυξανόμενο ισλαμιστικό κίνδυνο», υποστηρίζει μιλώντας στη DW η Σέβιμ Νταγκντέλεν, εμπειρογνώμων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Αριστεράς. «Επιπλέον είναι εντελώς απαράδεκτο ότι το Βερολίνο κρατά μυστικό τον ρόλο των χωρών του Κόλπου, κυρίως της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Τουρκίας».

Ως στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας έχει διαβαθμίσει η γερμανική κυβέρνηση τον αριθμό των μαχητών από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο, που τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν σε τζιχαντιστικές ομάδες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, και οι δύο βαλκανικές χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην «εξαγωγή» μαχητών του Ισλάμ σε αναλογία με τον αριθμό των κατοίκων τους.

Διαβάστε  Τρομάζει ο σύνθετος PMI στη Γερμανία

Σύμφωνα με τη DW, που επικαλείται πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, μαχητές από βαλκανικές χώρες δεν συντάσσονται μόνο με τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και του πρώην μετώπου Αλ Νούσρα, αλλά ένα 10% εξ αυτών πολεμά στις τάξεις των διαφόρων ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Επίσης διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών που έφυγαν προς τη Συρία και το Ιράκ προέρχονται από χωριά σαλαφιστών στη Βοσνία, οι κάτοικοι των οποίων έχουν προσαρμόσει τη θρησκευτική και κοινωνική ζωή τους σε προϊσλαμικές συνήθειες και παραδόσεις.

Διαβάστε  Γερμανία: Βουτιά-σοκ των βιομηχανικών παραγγελιών

Διαφήμιση