Η ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, καθώς έχει προγραμματισμένες επαφές με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα πρώτα ψήγματα για το ύφος και το αντικείμενο των συναντήσεων έχουν δοθεί από δηλώσεις των αξιωματούχων, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους εταίρους και τον Πιερ Μοσκοβισί να απαντά με την επικαιροποίηση του γαλλικού σχεδίου, το οποίο -ισχυρίζεται- ότι γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και ESM για την αποτελεσματικότητα και την επίδραση των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων.
Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα γίνουν μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, που επικύρωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Eurogroup κι ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, στο επίκεντρο των συζητήσεων καθώς η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης σηματοδότησε την προετοιμασία της επόμενης ημέρας, ενώ πλέον ενισχύονται οι πιέσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την εγκεκριμένη αλλά εν αναμονή συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και τεχνικά, οι εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα δεν επιτρέπουν -ακόμα- την καταβολή της δόσης, πολιτικά το Eurogroup έκλεισε το θέμα, ανοίγοντας τη συζήτηση για το χρέος και την επόμενη ημέρα, όπως έχουν προαναγγείλει με δηλώσεις τους τόσο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στην ίδια σελίδα βρίσκεται και ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του τοποθετήθηκε στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα και το καθεστώς εποπτείας που θα έχει η Ελλάδα, ως χώρα που εξέρχεται από το πρόγραμμα και μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τον μηχανισμό σταθερότητας.
Ωστόσο, η συζήτηση αυτή εμπλέκεται άμεσα με την προοπτική εξέλιξης του ESM σε EMF και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του, καθώς και με την προοπτική αναβάθμισης του Eurogroup σε θεσμικό όργανο.
Η τελευταία φορά που συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ’ αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται και η συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».
Οι σημερινές επαφές του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30 με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30. Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.