Τσίπρας κατά ακροδεξιών της ΕΕ για μεταναστευτικό

Τσίπρας κατά ακροδεξιών της ΕΕ για μεταναστευτικό

Να θέσει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων στο μεταναστευτικό επιχείρησε με παρέμβασή του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εντοπίζοντας το πρόβλημα στις αποσυσπειρωτικές τάσεις στην Ευρώπη και στην αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου από λαϊκιστικές, ακροδεξιές κυβερνήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του νότου, επέμεινε στην εφαρμογή της πολιτικής των ποσοστώσεων και ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης η οποία θα στηρίζεται σε δυο πυλώνες, αφενός τη διαχείριση και υποδοχή των ροών και αφετέρου στην υλοποίηση πρωτοβουλιών ανάσχεσης, μέσω στενότερης οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, πεδίο απ όπου αναμένεται έξαρση.

«Το πρόβλημα με την Ευρώπη είναι ότι πολλές χώρες πιστεύουν ότι αφού το πρόβλημα δεν είναι στην πίσω αυλή τους, δεν είναι πρόβλημα. Αυτό είναι μια Ευρώπη α λα καρτ»

ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Διαφήμιση

Σε παρέμβασή του για το μεταναστευτικό στη συζήτηση με θέμα «Stabilizing the Mediterranean» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τόνισε ότι η Ελλάδα είπε ότι κατάφερε να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με αξιοπρέπεια και το ίδιο έκανε και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, παραλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας δημιούργησε δυσκολίες στις κοινωνίες «και τώρα το κυρίαρχο πολιτικό πρόβλημα είναι πώς θα αναχαιτίσουμε τις ρατσιστικές δυνάμεις που δεν πιστεύουν στην Ε.Ε.».

Χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ανάγκη για κοινή πολιτική στη μετανάστευση. «Το πρόβλημα δεν είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη, αλλά γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στις χώρες τους» είπε.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια ανοιχτόμυαλη πολιτική απέναντι στις αφρικανικές χώρες για το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρατσιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.