Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ ΕΚΤ-τραπεζιτών για κόκκινα δάνεια και νέο πλαίσιο

Συνεχίζεται το μπρα-ντε-φερ ΕΚΤ-τραπεζιτών για κόκκινα δάνεια και νέο πλαίσιο

Εντείνονται οι πιέσεις τραπεζιτών και πολιτικών στην ΕΚΤ ώστε να αναβάλει την εφαρμογή των νέων κανόνων για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, ιδιαίτερα ενόψει των νέων stress tests και καθώς το κόστος του χρήματος αυξάνεται.

Νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το Reuters, επαναφέρει το θέμα της αναβολής εφαρμογής των νέων κανόνων, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση αποτελεί την τελευταία υποχώρηση της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να μειώσει τα απότοκα της χρηματοπιστωτικής κρίσης κόκκινα δάνεια, ύψους 759 δισ. ευρώ – μία προτεραιότητά της από το 2014 που ανέλαβε την εποπτεία των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Τραπεζίτες και ευρωβουλευτές, ιδιαίτερα από την Ιταλία, φοβούνται ότι ο εξαναγκασμός των τραπεζών να σχηματίσουν περισσότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνειά τους θα περιορίσει τις χορηγήσεις δανείων σε οικονομίες που έχουν χάσει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε σε άλλα μέρη της Ευρωζώνης.

Διαφήμιση

Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ σκοπεύει, πάντως, να ανακοινώσει τον Μάρτιο ένα πρώτο σχέδιο νέων μέτρων με στόχο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών -ένα μεγάλο θέμα για χώρες, όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία, είπαν τρεις πηγές με γνώση του θέματος. Πρόσθεσαν, όμως, ότι το έγγραφο αυτό είναι όλο και πιο πιθανό να αποτελεί μία απλή καταγραφή αρχών, ενώ οι λεπτομέρειες των νέων κανόνων μπορεί να αποφασισθούν τους επόμενους μήνες. Καμία απόφαση για το θέμα αυτό δεν έχει ληφθεί, πάντως, ακόμη.

Τραπεζίτες φοβούνται ότι η ανάγκη για μεγαλύτερες προβλέψεις θα τους αναγκάσει να αντλήσουν χρήματα από την αγορά. Οι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ αξιολογούν τώρα την επίπτωση που θα είχαν τα μέτρα αυτά στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης, δήλωσαν οι πηγές.

Η μελέτη περιλαμβάνει σενάρια με βάση το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΚΤ για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), το οποίο δίνει στις τράπεζες περιθώριο επτά ετών για τις προβλέψεις που αφορούν σε ενυπόθηκα δάνεια και δύο ετών για δάνεια χωρίς διασφαλίσεις, σημείωσαν οι πηγές. Μία από τις μεταβλητές είναι αν τα νέα μέτρα θα εφαρμοσθούν σε όλες τις τράπεζες που έχουν NPLs πάνω από τα μέσα επίπεδα ή μόνο σε αυτές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, πρόσθεσαν.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης ήταν λίγο πάνω από το 5% στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2017 από 6,5% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό ήταν 46% στην Ελλάδα, 34% στην Κύπρο, 18% στην Πορτογαλία και 12-13% στη Σλοβενία, την Ιρλανδία και την Ιταλία.

Μιλώντας σήμερα στη Φρανκφούρτη, η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί δήλωσε ότι ο κώδικας για τα νέα NPLs θα οριστικοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά η εφαρμογή τους μπορεί να καθυστερήσει. Το νέο σύστημα, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και επρόκειτο αρχικά να ισχύσει από την αρχή του 2018, «πάγωσε» λόγω των σφοδρών επικρίσεων κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης. Οι πηγές δήλωσαν ότι είναι απίθανο να αλλάξει η ουσία της μεταρρύθμισης, όπως τόνισε και η Νουί σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με Ιταλούς τραπεζίτες.