Συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής επώασης για το Σκοπιανό δημιουργούνται από την αυξημένη κάλυψη των media, ενώ την ίδια στιγμή η διπλωματική διαδικασία κινείται πάνω σε προδιαγεγραμμένη οδό με ορόσημα, συμβολισμούς και σε απόσταση από κάμερες και μικρόφωνα.
Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο συλλαλητήριο οδήγησε σε αύξηση της στάθμισης του παράγοντα των κοινωνικών αντιδράσεων, πυροδότησε όμως και σειρά άλλων διεργασιών στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες στοχεύουν στον εγγενή έλεγχο και παροχέτευση της κοινωνικής έντασης. Αν και σε πρώτη φάση οι ενέργειες αυτές δεν είναι εύκολα αντιληπτές, καθώς αναπτύσσονται στο εσωτερικό κομματικών οντοτήτων και παραταξιακών μηχανισμών, σε δεύτερη φάση και με πρώτο ορόσημο το δεύτερο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, αναμένεται να ενεργοποιηθούν, εισάγοντας την πολιτική και κομματική παράμετρο και αποδυναμώνοντας τον εθνικό-αντιδραστικό χαρακτήρα.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Σε διπλωματικό επίπεδο, τα θέματα στην ατζέντα έχουν λίγο έως πολύ τεθεί και κατηγοριοποιηθεί, με τους πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ να συναντώνται, ανεπίσημα, στο περιθώριο του World Economic Forum, στο Νταβός, για την επισφράγιση των διαδικασιών και επίλυση ευαίσθητων πολιτειακών ζητημάτων που απαιτούν προσεκτικές κινήσεις και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο πολιτικού συστήματος.
Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, με την υψηλών τόνων αντίδραση του διπλωμάτη της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι, στις προτάσεις του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και η συνεπακόλουθη επίθεση της ΝΔ στις δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, αποτελούν αποδείξεις του σύνθετου πολυπαραγοντικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί και τις πρώτες εκρήξεις στο ναρκοθετημένο δρόμο που καλούνται να διέλθουν οι δυο κυβερνήσεις, στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.
Διπλωματικά όμως, η υψηλού προφίλ παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στις δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς, μπορεί να εντάσσεται ακόμα και σε εθνική διαπραγματευτική γραμμή, καθώς προσφέρει στην κυβέρνηση την πολυτέλεια να μην συγκρουστεί με τον θεσμό του διαμεσολαβητή και αποκαθιστά το κύρος του τελευταίου στην πΓΔΜ, όπου έγινε προσπάθεια, από τον πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι, να φανεί ότι μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας.
Σε πολιτικό επίπεδο η παρέμβαση υψηλών τόνων της Νέας Δημοκρατίας, υπό το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατά του προσώπου του ειδικού διαμεσολαβητή, τη στιγμή που στην Ελλάδα η κοινή γνώμη αντιδρά συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια, πιστώνει πόντους και δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στο υπό διαμόρφωση κίνημα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική χρήσης της επιρροής αυτής για τη χαλιναγώγηση των στελεχών και του κόσμου της.
Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτείται με πολιτικά κείμενα, διαρροές από το Μαξίμου και παρεμβάσεις πρωτοκλασάτων υπουργών κλίμα επανεξέτασης της συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στη στιγμή που οι θέσεις και οι δημόσιες παρεμβάσεις του κυβερνητικού εταίρου φαίνονται να υπονομεύουν το ενιαίο μέτωπο και τη δυνατότητα αποτελεσματικής πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της απορρέουσας, από τη διαπραγμάτευση, ατμόσφαιρας.
Κινούμενο σε στρατηγική ενίσχυσης της κυβερνητικής συνοχής ή αναδιάταξης του συνασπισμού, το Μαξίμου διαρρέει σενάρια πολιτικών εξελίξεων στη βάση των ισορροπιών και συμμαχιών που θα προκύψουν από τις δυνάμεις που θα στηρίξουν στη Βουλή τη συμφωνία.
Κυβερνητικοί παράγοντες, που επικαλείται η “Ναυτεμπορική” θεωρούν ότι το δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος είναι οι διαπραγματεύσεις και όχι η διαχείριση ενδεχόμενης συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας. Υποστηρίζουν ότι δεν αγνοούν και δεν υποβαθμίζουν -μετά το αρχικό σοκ της μεγάλης συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης- τις αντιδράσεις, εκτιμούν ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει από την πλευρά τους τα περιθώρια που υπάρχουν ώστε να μη χρεωθούν το νέο αδιέξοδο. Παράλληλα θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία που μπορεί να παρουσιαστεί, τότε στη Βουλή θα υπάρξει ευρεία διακομματική στήριξη, πολύ μεγαλύτερη της κοινοβουλευτικής δύναμης της πλειοψηφίας, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ.
Τα μηνύματα προς τους ΑΝΕΛ είναι όμως ευρύτερα, καθώς ξεκίνησαν με το κείμενο των «53+» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στο χαρακτηρίζεται η κυβερνητική συμμαχία «παρά φύση», ενώ ακολουθεί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εκφράζοντας τη δυσφορία του για τον κυβερνητικό εταίρο. Ο υπουργός Εσωτερικών, προειδοποίησε τους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι κάποιες φορές, όπως δήλωσε, δημιουργείται δυναμική που υπονομεύει «μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».
Τα σενάρια και οι πολιτικοί σχεδιασμοί που τίθενται επί τάπητος λαμβάνουν ως σταθερά την αποχή ή καταψήφιση οποιαδήποτε συμφωνίας από τη Νέα Δημοκρατία, συνθήκη η οποία είναι η πλέον θετική για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς απολαμβάνει την πολυτέλεια της συνοχής και αποφεύγει επικίνδυνα ρήγματα.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι όμως το γεγονός ότι το σενάριο αυτό το διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δείχνει ότι αν και έχει ήδη επιδείξει διάθεση να “στρεσάρει” τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει στόχο να την αποσταθεροποιήσει. Παραδοχή αν τοποθετηθεί στο ίδιο κάδρο με -την όχι άστοχη επίθεση της ΝΔ κατά Νίμιτς- διαμορφώνει μια ιδιαίτερα “ιμπρεσιονιστική” και φιλόδοξη εκδοχή απεικόνισης της ευρύτερης πολιτικής συνεννόησης.
Με το Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες επικοινωνιακά θέσεις, ενώ ταυτόχρονα κινούνται εντός ορίων -έστω και άτυπης- πολιτικής συνεννόησης φαίνεται ότι διαμορφώνεται κλοιός προοδευτικού ελέγχου των κοινωνικών αντιδράσεων. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί, ο μετριοπαθής έως τώρα, ρόλος της εκκλησίας τότε σκιαγραφείται επαρκώς ένα σχέδιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσω ελεγχόμενων εκρήξεων.