Ικανή πρόοδος σημειώθηκε στην τρίωρη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον ομόλογό του της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάερφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να προετοιμάζει ήδη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε διάρκεια σχεδόν δυο ωρών, ενώ εν συνεχεία μέρος έλαβαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνάντηση να διαρκή ακόμη μια ώρα.
Η διάρκεια των επαφών και η συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών είναι ενδεικτικές του εύρους των θεμάτων και του βάθους των αντικειμένων που συζητήθηκαν, καθιστώντας την παράλληλη διαδικασία ταχύτερη από αυτή που κινείται μέσω του ΟΗΕ, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.
Αθήνα και Σκόπια είχαν επιδείξει ισχυρή πολιτική βούληση για την επίτευξη συμφωνίας, εδραιώνοντας άμεσα και με αποφασιστικές κινήσεις εμπιστοσύνη.
Στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις κινήσεις εδραίωσης εμπιστοσύνης και στον οδικό χάρτη της συμφωνίας:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ζάεφ για τις σημερινές μας συνομιλίες. Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας και να βρούμε λύσεις σε αυτά που θα χωρίζουν» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. «Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις και πρέπει να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και ανάπτυξης, προκειμένου να πάει μπροστά η περιοχή μπροστά. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης και σταθερότητας στην περιοχή».
«Για αυτό και προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων. Γνωρίζω ότι και τους δυο μας μας παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δύο έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και υπευθυνότητα τις υπαρκτές διαφορές μας. Και το λέω γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των 2 χωρών σε στέρεα θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον»
σημείωσε στις δηλώσεις του ο έλληνας πρωθυπουργός.
«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της σημερινής μας συνάντησης με ενημέρωσε ότι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα, προς αυτήν την κατεύθυνση.
Και εγώ του είπα ότι είμαστε διατεθειμένοι να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που έχουν ανασταλεί. Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων. Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Και σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ. Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον κ. Ζάεφ ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν. Μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, κ.α».
Από την πλευρά του ο Ζάραν Ζάεφ δήλωσε
«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε την μεταξύ μας εμπιστοσύνη με στόχο να συμβάλλουμε ωστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα στα 2 χώρες. Η πλειοψηφία των πολιτών στις δυο χώρες θέλουν να εχουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία αλλά και την συμμαχία στο ΝΑΤΟ»
Ενώ συμπλήρωσε
«Εχουμε δείξει στο παρελθόν πως μπορούμε να δουλέψουμε απο κοινού για τα κοινά συμφέροντα, κι ως πρωθυπουργοί έχουμε αίσθημα ευθύνης να βρούμε τη λύση σε ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει επί 25 χρόνια. Θέλουμε μια λύση καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μου για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε».
«Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή κι από τις δυο μεριές και να λαμβάνει υπόψη την εθνική αξιοπρέπεια των λαών μας. Η χώρα μου ανακοινώνει την αλλαγή του ονόματος στο αεροδρόμιο και τις λεωφόρους. Η δράση μας αυτή δείχνει την καλή μας πίστη, κι ότι δεν εχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος της Ελλάδας» σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι υπουργοί ΥΠ.ΕΞ. θα είναι εις το εφεξής υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις πάντα υπό την δική μας επίβλεψη»