Σε επιστράτευση καλούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, χαρακτηριστικά γενικευμένης σύρραξης στη Βόρεια Συρία

Σε επιστράτευση καλούν οι Κούρδοι της Τουρκίας, χαρακτηριστικά γενικευμένης σύρραξης στη Βόρεια Συρία

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση σε Συρία και Τουρκία μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για κατά μέτωπο επίθεση στην Αφρίν και άλλες περιοχές της Βορείου Συρίας, πλήττοντας θέσεις Κούρδων πολιτοφυλάκων, υπό την ανοχή των ΗΠΑ και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, καθώς οι Κούρδοι έχουν καλέσει γενική επιστράτευση και στην Τουρκία, δίνοντας αίσθηση επαπειλούμενης ευρείας σύρραξης.

Διαφήμιση

Οι τοπικές κουρδικές αρχές κήρυξαν «γενική επιστράτευση» για να υπερασπιστούν τον θύλακο της Αφρίν (βορειοδυτική Συρία), καλώντας τους πολίτες να «πάρουν τα όπλα» κατά την τέταρτη ημέρα της επίθεσης που έχει εξαπολυθεί από την Τουρκία.

Διαβάστε  Κίνηση καλής θέλησης Πούτιν προς Τραμπ-Νετανιάχου, δεν παραδίδει S-300 στον Άσαντ

Η επίθεση, η οποία εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό μαζί με Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, έχει στόχο την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG) που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Τουρκία, όμως αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια στιγμή Ουάσιγκτον και Μόσχα εμμένουν σε πόλεμο εντυπώσεων και blame game σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης και να συσκοτίσουν τα τεκταινόμενα στη Συρία, ενώ επιχειρείται η διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη χώρα, με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Διαβάστε  Πως ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους, νεκρούς και ζωντανούς

Το καντόνι Αφρίν αυτό είναι ένα από τα τρία που σχηματίζουν την «ομοσπονδιακή περιφέρεια», ημιαυτόνομη διοικητική περιοχή που δημιουργήθηκε το 2016 από τους Κούρδους της Συρίας στα εδάφη που ελέγχουν.

Όλα τα κέντρα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συνασπισμού Kούρδων και Aράβων μαχητών της Συρίας στον οποίο κυριαρχoύν οι YPG, «είναι έτοιμα να υποδεχθούν όλους αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν την Αφρίν και να τους παράσχουν όπλα», υπογράμμισε.

Διαβάστε  Γιατί η Τουρκία αντιδρά στον αγωγό EastMed

Οι έφεδροι καλούνται να μεταβούν στα κέντρα τους, πρόσθεσε.

Διαφήμιση