Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες και ώρες για τη χάραξη της πορείας της Ελλάδας για το 2018, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων με τους ομολόγους της Αλβανίας και της πΓΔΜ καθώς και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, θέτοντας στο επίκεντρο τα εθνικά θέματα και την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας. Οι συναντήσεις αν και ανεπίσημες έχουν αυξημένο ειδικό βάρος και ισχυρή σημειολογία.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αποτίμηση της έως τώρα προόδου τόσο στα ελληνο-αλβανικά, όσο και στο Σκοπιανό, στις συναντήσεις που θα έχει με τους ομολόγους του των δυο χωρών, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, επικεντρώνοντας στην υπέρβαση δυσκολιών που απαιτούν δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο, εδραιώνοντας παράλληλα νέους διαύλους επικοινωνίας και επισφραγίζοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης.
Σημαντική για την οριοθέτηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας θα είναι και η συνάντηση που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς η τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και η συζήτηση για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας αρχίζει.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ φέροντας δώρα, καθώς τόσο η Γερμανία με έκθεση κρατικού think tank όσο και με τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου του EWG, Αυστριακού, Τόμας Βίζερ, άνοιξε τη συζήτηση για ουσιώδη ελάφρυνση του χρέους, όσο και η Ελλάδα αποδέχθηκε ρήτρα περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου σε περίπτωση αστοχίας των εσόδων και αμφισβήτησης του στόχου για πλεόνασμα 3,5%.
Οι κινήσεις αυτές, προστιθέμενες στις πρόσφατες αναθεωρημένες εκθέσεις του ΔΝΤ και τις δηλώσεις όλων των πλευρών σηματοδοτούν μια νέα δυναμική προσέγγισης ΔΝΤ-Ευρωπαίων, ενώ όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα αρχίζει τώρα.
Αν και τα εθνικά θέματα είναι ανεξάρτητα, τόσο μεταξύ τους όσο και με τα οικονομικά, στην πραγματικότητα όμως εφάπτονται ή ακόμα και επικαλύπτονται σε αρκετές εκφάνσεις τους, καθώς αφορούν τη σταθερότητα της περιοχής και την αντιπαράθεση των Ευρωατλαντικών Θεσμών με τη Ρωσία.