Σε διαδικασία αναζωπύρωσης βρίσκονται πολλά μέτωπα στη Συρία καθώς οι τουρκικές δυνάμεις επελαύνουν στα βόρεια της χώρας, ενώ ταυτόχρονα οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ επιτίθενται κατά δυνάμεων -που σύμφωνα με το RT- ανήκουν στο μέτωπο της Αλ Νούσρα στη Ιντλίμπ.
Οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις όμως φαίνεται να ευνοούν τον σχεδιασμό της Ρωσίας, για την περιοχή, αν και η Μόσχα επιμένει να επιρρίπτει ευθύνες για την τουρκική επιθετικότητα στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για εγκατάλειψη των Κούρδων μέσα σε λίγες ημέρες.
Η Τουρκία βομβαρδίζει τη Βόρεια Συρία με πυροβολικό και αεροσκάφη, ενώ χερσαίες δυνάμεις επελαύνουν στο πλαίσιο επιχείρησης που προσομοιάζει με την “Ασπίδα του Ευφράτη”. Η επιχείρηση, που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας», εξαπολύθηκε το Σάββατο από τον τουρκικό στρατό σε συνεργασία με φιλοτούρκους Σύρους αντάρτες. Σκοπός της είναι να εκδιωχθεί η συριακή κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», από την περιοχή Αφρίν, η οποία γειτονεύει με την Τουρκία.
Η επιχείρηση θορύβησε πολλές χώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε χθες βράδυ, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της έντασης στη Συρία. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε «ανησυχία» και διατυπώθηκαν εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση», αλλά δεν υπήρξε καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης, ούτε κοινή ανακοίνωση. Η αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι ήταν απούσα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την «έντονη ανησυχία της», όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο για τους αμάχους.
Νωρίτερα χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διατράνωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω στην Αφρίν» και διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση διεξάγεται με τη «συμφωνία» της Μόσχας. Η Ρωσία είναι σύμμαχος-κλειδί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ κι έχει επέμβει στον πόλεμο από το 2015.
Όπως ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 54 αντιμαχόμενοι, ανάμεσά τους 26 Κούρδοι αντάρτες και 19 Σύροι αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εφόδου, ενώ μέσα σε αυτές τις τρεις ημέρες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους 22 άμαχοι.
Η Άγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά ότι σκοτώθηκαν άμαχοι κι έκανε λόγο περί «προπαγάνδας» των YPG. Από την πλευρά του, ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο ενός Τούρκου στρατιωτικού. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια της Τουρκίας στην επιχείρηση.
Από το Σάββατο, 170 στόχοι έχουν καταστραφεί και 11 χωριά έχουν καταληφθεί από τους αντάρτες που πρόσκεινται στην Άγκυρα, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ.
Οι Κούρδοι μαχητές από την πλευρά τους εντείνουν τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον τουρκικών παραμεθόριων πόλεων και κοινοτήτων, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι και άλλοι 50 να έχουν τραυματιστεί.
Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Άγκυρα να «δείξει αυτοσυγκράτηση» αλλά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον αναγνώρισε το «νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας» να «αμυνθεί».